Skoči na vsebino

VSI SOSEDJE

S kampanjo "Vsi sosedje povezani v skupnosti" spodbujamo vse prebivalce osrednjeslovenske regije, da se pridružijo aktivnostim društev in drugih nevladnih organizacij. Tako želimo okrepiti pristne povezave v skupnostih, kamor se priseljuje veliko ljudi in preprečiti, da se sosedje ne bi več poznali med seboj.

Zdi se, da naselja v občinah, ki obkrožajo Ljubljano rastejo in se razvijajo hitreje, kot jim utegnemo slediti, da bi zmogli vzpostavljati okolja, kjer ljudje ne samo “študentko preživijo med tednom”, ampak, zares živijo, soustvarjajo in prispevajo k skupnosti. Prvotni prebivalci ugotavljajo, da njihovi kraji postajajo spalna naselja, sosedje pa se že dolgo ne poznajo več med seboj. To značilnost okolja, ki meji na prestolnico, počasi sprejemamo kot neobhodno spremljevalko razvoja. Dogaja pa se ravno s pravo hitrostjo, da ne sproža večjih pretresov, ki bi vodili v celostno ukrepanje in naslavljali izziv v vseh razsežnostih, ki jih prinaša. A ta ista regija ima še kako živa jedra – društva in druge nevladne organizacije, kjer članom in podpornikom nikakor ni vseeno za njihov kraj in skupnost. Zato želijo ob podpori Stičišča Središče postati tista jedra, na osnovi katerih bo moč graditi nove povezave med prebivalci.

Kaj se dogaja v družbah, kjer se ljudje ne poznajo več med seboj? Ograje se višajo, nezaupanje narašča, viša se stopnja delikventnosti, v gospodinjstva počasi “prihajajo” razna zaščitna sredstva, med njimi tudi orožje. Ljudje se ne morejo več naslanjati na sosedsko pomoč, kar je še posebno težko v krizah, kot je bila tista ki jo je povzročil Covid, viša se raven nezadovoljstva med ljudmi, naraščajo duševne stiske, osamljenost, individualizem. Na tak način izgubljamo vsi.

Na Stičišču Središče smo skupaj z društvi in drugimi nevladnimi organizacijami prepoznali ta izziv kot pomemben in najbolj nujen za naslavljanje. Društva in druge nevladne organizacije tvorijo povezana jedra skupnosti, ki lahko z metodami sociokulturne animacije načrtno vzpostavljajo okolja in priložnosti, ki omogočajo povezovanje med prebivalci krajev. To društva lahko dosegajo z nekoliko spremenjenimi lastnimi aktivnostmi, ki temeljijo na razumevanju okolja in dejstva, da je potrebno ustvarjati priložnosti in okolja za ponavljajoče srečevanje prebivalcev nekega kraja, ki sčasoma privede do tega, da se ljudje iz določenega okolja vsaj spoznajo, v idealnem primeru pa pridružijo aktivnostim društev. Seveda je pozitivnih vidikov tovrstnega delovanja še bistveno več, mnoge med njimi se niti ne da izmeriti.

Dve ključni aktivnosti, ki jih v tem kontekstu v sklopu kampanje “Vsi sosedje” pripravljamo, sta delavnica za nevladne organizacije, kako k sodelovanju pritegniti vse sosede, ki bo 6. 6. 2023 v Medvodah in turistično vodenje po domačem kraju za domačine in vse nove sosede, ki bo pilotno izvedeno 1. 6. 2023 ob 18.00 v Grosupljem, pri tem pa ne bodo predstavljene le turistične zanimivosti kraja, pač pa tudi društva in druge organizacije v kraju, ki se jim lahko “novi sosedje” pridružijo. Ves čas pa bo na voljo podpora nevladnim organizacijam pri njihovih naporih, da svoje “nove sosede” vključijo v svoje aktivnosti.

OD NAS ZA VAS

Tukaj si lahko ogledate ponudbo društev in drugih nevladnih organizacij, našli boste priložnosti za izlete, doživetja, timbildinge, spoznate pa lahko tudi mite in legende območja osrednjeslovenske regije. 

Kontaktirajte nas preko emaila na sticisce@nefiks.si ali pokličite 040 698 915.

2024_03_14_ARGOS-dusica-kunaver-goricane (1)

O kulturni dediščini z Dušico Kunaver

V četrtek, 14. marca, smo skupaj z Društvom regionalnih turističnih vodnikov organizirali dogodek, katerega osrednja gostja je bila legendarna zbiralka ljudske dediščine, Dušica Kunaver. Dogodek je moderirala turistična vodnica Nives…