Skoči na vsebino

ŠOLA ZA ŽUPANE IN ZAVEZE ZA ŽUPANE

Pred lokalnimi volitvami 2022 organiziramo dve povezani akciji: Šola za župane: Kako narediti občino ljudem prijazno in Zaveze za župane.

Šola za župane: Kako narediti občino ljudem prijazno bo potekala v obliku diskusij, kamor vabimo kandidate za župane in predstavnike društev in drugih NVO.

Zaveze za župane so nastale v sklopu akcije Šola za župane na podlagi predlogov in pobud nevladnih organizacij osrednjeslovenske regije.

Županski kandidati, k čemu se vi zavezujete?

Zaveze za župane so nastale v sklopu akcije Šola za župane na podlagi predlogov in pobud nevladnih organizacij osrednjeslovenske regije.

Zaveze za župane so namenjene vse aktualnim županskim kandidatom v osrednjeslovenski regiji.  Stičišče Središče, Zavod Nefiks, bo uresničevanje zavez redno spremljalo ter županom in občinam nudilo svetovanja pri vzpostavljanju / ohranjanju / izboljševanju posameznih zavez.

Navodila za izpolnjevanje
Dokument lahko:

 • natisnete in podpišete ter nam pošljete skeniranega po emailu ali ga
 • podpišete digitalno in pošljete po emailu.

V primeru digitalnega podpisa v Acrobat Reader-ju obkljukajte “Zakleni dokument po podpisovanju”, da ga ne bo mogoče več spreminjati. V obeh primerih nam obkljukane, podpisane zaveze pošljite na sticisce@nefiks.si

Županski kandidati, ki so že podpisali svoje zaveze

V tem delu najdete podpisane zaveze županskih kandidatov za mandat 2022-2026.

Kako narediti občino ljudem prijazno

Namen »Šole« je ob lokalnih volitvah 2022, prispevati h kakovostni predvolilni debati, ki bo obsegala teme, ki so pomembne za razvoj lokalne skupnosti.

S tem namenom pripravljamo 8. 11. 2022 diskusijo na temo “Kako narediti občino ljudem prijazno”. Vabimo predstavnike društev in drugih NVO, da kandidatom za župane predstavite, kaj je potrebno v vaši občini izboljšati, da bo življenje v njej bolj kvalitetno.

Poleg predstavnikov civilne družbe so vabljeni tudi aktualni župani, ki bodo ponovno kandidirali, kandidati za župane in kandidati za občinske svetnike. Kandidate za župane, ki bodo potrdili sodelovanje, bomo objavljali sproti, ko bodo prisotnost potrdili.

Razdelili vas bomo v 6 različnih sob, po sledečem redu:

 • Soba 1: Vrhnika, Borovnica, Log-Dragomer, IgSodelovanje so potrdili dr. Benjamin Leskovec (kandidat za župana, Vrhnika), Matjaž Ocepek (kandidat za župana, Borovnica), Mitja Glavnik (kandidat za župana, Ig), Boris Pirc (kandidat za župana, Ig), Mirko Merzel (kandidat za župana, Ig) in Maja Zorc (kandidatka za svetnico, Log-Dragomer).
 • Soba 2: Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Dol pri Ljubljani. Sodelovanje so potrdili Nejc Smole (kandidat za župana, Medvode), Jurij Kern (kandidat za župana, Komenda), Boštjan Veinhandl (kandidat za župana, Komenda), Tilen Jeraj (kandidat za župana, Vodice), Aleksander Sandi Uršič (kandidat za župana, Kamnik), Jasna Stele (kandidatka za svetnico, Komenda), Anja Pavrič (kandidatka za svetnico, Komenda), Cvetka Židan Valjavec (kandidatka za svetnico, Medvode), Simona Zorman (kandidatka za svetnico, Vodice), Steffen Leskovar (kandidat za svetnika, Vodice) in Drago Šimon (kandidat za svetnika, Vodice).. Sodelovanje so potrdili Nejc Smole
 • Soba 3: Logatec, Horjul, Brezovica, Dobrova – Polhov GradecSodelovanje so potrdili Aljoša Peček (kandidat za župana, Logatec), Bogdan Lipovšek (kandidat za župana, Logatec) in Jure Dolinar (kandidat za župana, Dobrova – Polhov Gradec).
 • Soba 4: Ljubljana. Sodelovanje sta potrdila Jasminka Dedić (kandidatka za županjo) in Jasmin Feratović (kandidat za župana).
 • Soba 5: Domžale, Lukovica, Trzin, Mengeš, Moravče. Sodelovanje so potrdili mag. Renata Kosec (kandidatka za županjo, Domžale), Sandi Jaklič (kandidat za župana, Mengeš), Bogo Ropotar (kandidat za župana, Mengeš), Nuša Klopčič (kandidatka za županjo, Moravče), Stanka Jaklič (kandidatka za svetnico, Mengeš) in Gregor Horvatič (kandidat za svetnika, Domžale).
 • Soba 6: Grosuplje, Dobrepolje, Ivančna Gorica, Škofljica, Šmartno pri Litiji in Velike Lašče. Sodelovanje so potrdili Matjaž Hočevar (kandidat za župana, Velike Lašče), Bojan Božič (kandidat za župana, Škofljica), Primož Cimerman (kandidat za župana, Škofljica), Boštjan Boh (kandidat za župana, Grosuplje), Vojko Adamič (kandidat za župana, Ivančna Gorica),  Samo Matkovič (kandidat za svetnika, Ivančna Gorica) in Vanja Movrin (kandidatka za svetnico, Grosuplje)
 

Program:

 • 17.00 – Uvodni plenarni pozdrav, predstavitev procesa in ciljev
 • 17.10 – Uvodna popotnica k dobremu delu
 • 17.20 – Zaveze za ljudem prijazno občino
 • 17.30 – Pogovori s kandidati v 6 ZOOM sobah
 • 18.30 – Zaključek
 
***
Medijski pokrovitelj dogodka “Kako narediti občino ljudem prijazno” je MojaObčina.si, spletni medijski portal.

O Šoli za župane

Šola za župane” je pobuda 12 regionalnih stičišč nevladnih organizacij za bolj povezane in aktivne lokalne skupnosti.

Namen “Šole za župane” je prispevati h kakovostni predvolilni debati, ki bo obsegala teme, pomembne za razvoj lokalne skupnosti ob lokalnih volitvah 2022.

Ključni cilji “Šole” so vključiti širšo javnost v predvolilno debato županskih kandidatov in kandidatov za svetnike, odpirati aktualne teme v času predvolilne kampanje, ozaveščati širšo javnost o pomenu in vlogi NVO sektorja v lokalnem okolju.