Skoči na vsebino

Zavod APIS

Zavod APIS  deluje na področjih družbeno odgovornega delovanja, ohranjanja spomina in človekovih pravic.

Skupen imenovalec aktivnosti zavoda je družbeno angažirano delovanje z namenom opolnomočenja ranljivih skupin.

Kakšno je poslanstvo vaše organizacije (na kak način bogatite skupnost) in kaj ste v lanskem letu počeli?

Smo multimedijski inštitut, ki vzpostavlja prostor za sodelovanje med ranljivimi skupinami, umetniki, stroko in širšo javnostjo. Raziskujemo družbeno angažirane vsebine skozi različne umetniške pristope. Na podlagi ustvarjalnega dialoga si prizadevamo za bolj celostno obravnavo obrobnih, spregledanih, misinterpreteranih, a družbeno pomembnih tem. Želimo opozarjati in spodbujati k razmisleku, vzpostavljati kulturo dialoga in empatije kot primarne vrednote človeškosti.

Kot prostor socialnih inovacij stremimo k opolnomočenju pripadnikov ranljivih skupin in k proaktivnosti mladih. Izzive sodobnega sveta oblikujemo v potenciale.

Foto: Arhiv Zavoda APIS; Hiša Multivizije na Rakovi jelši, kjer se odvija multimedijska interaktivna predstava z naslovom Vse, kar sem, rezultat projekta Multivizija, ki ga izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju.

V lanskem letu smo uspešno izvedli številne projekte, med najbolj odmevnimi so bili projekt MULTIVIZIJA: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine 2018-2019, Multimedijske izobraževalne vsebine za senzibilizacijo na področju migracij in mednarodne zaščite II, Samosvoja Trubarjeva, v okviru katerega je nastala tudi umetniška knjiga Trubarjeva, Izrazi ulice v spreminjanju, Razstava Dan v Sredozemlju na Cipru, Razstava VOZim in Evropski teden mladih, Usposabljanje učiteljev osnovnih šol v sklopu sistema KATIS – 22 osnovnošolskim učiteljem smo v Solkanu predstavili program: SPOMIN NA INTERNACIJO V ITALIJANSKIH FAŠISTIČNIH KONCENTRACIJSKIH TABORIŠČIH in še tekoči projekt Volpower, kjer kot partner sodelujemo pri raziskovanju na kakšen način prostovoljstvo prispeva k opolnomočenju in povezovanju EU in ne-EU državljanov ter o tem, kako prostovoljstvo na področjih umetnosti in športa prispeva k grajenju skupnosti.

 

Na katere dosežke vaše organizacije ste najbolj ponosni?

Projekt opolnomočenja ranljivih skupin s pomočjo umetniških metod dela z naslovom MULTIVIZIJA, Multimedijske izobraževalne vsebine za senzibilizacijo na področju migracij in mednarodne zaščite (senzibilizacija javnosti), projekt Samosvoja Trubarjeva v smislu prispevka k lokalni skupnosti.

 

Kdo so obrazi vaše organizacije in kako doprinašajo k izvajanju vaših aktivnosti?
  • Romana Zajec – programska vodja in soustanoviteljica, videoproducentka
  • Manca Juvan – fotografinja, mentorica za fotografijo, kustosinja, mednarodno sodelovanje; direktorica
  • ALI R. TAHA, audio in video produkcija

 

Kaj so vaša najpomembnejša spoznanja na področju, na katerem delujete?

Na eni strani moč zgodbe, s katero smo ljudje že od nekdaj močno povezani in ki je zmožna neposredno nagovoriti naše srce, je zmožna zbliževati. V času, v katerem živimo, se nam zdi senzibilizacija širše javnosti in spodbujanje empatične družbe še toliko bolj pomembno poslanstvo.

Foto: Arhiv Zavoda APIS

 

Koga vabite v svoje vrste in kaj lahko pri vas počne?

Vabimo mlade, ki bi pri delu z ranljivimi skupinami želeli uporabljati umetnost in vse tiste, ki bi želeli umetnost in multimedijo (foto, video, audio) uporabljati kot orodje za spodbujanje človečnosti in pozitivne družbene spremembe.

 

Kaj lahko ponudite drugim organizacijam in kaj je tisto, kar bi od drugih organizacij sami potrebovali?

Drugim organizacijam lahko ponudimo profesionalne storitve s področja fotografije, audio in video produkcije; močnejše povezovanje z drugimi organizacijami, prenos znanja in dobrih praks.

 

 

Zavod APIS
Na Stolbi 3, 1000 Ljubljana

apis@zavodapis.si

Spletna stran
  Zavod APIS FB