Skoči na vsebino

Vodenje zaposlenih na daljavo

Spodnje besedilo je izsek iz članka “Deset nasvetov za vodenje zaposlenih na daljavo“, ki ga je za CNVOS pripravila Urška Jež, ustanoviteljica in direktorica podjetja Transformation Lighthouse.


Raziskave kažejo, da največjo zavzetost za delo izkazujejo tisti zaposleni, ki so 60–80 % delovnega časa preživeli na daljavo. Trenutna situacija pa nas je prestavila v domače pisarne, na kar se najverjetneje v večini nismo najbolje pripravili. Tako težko govorimo o učinkovitem in bolj zavzetem delu.

Tako se sedaj večina vodij dnevno srečuje z izzivi dela na daljavo in s številnimi situacijami, ki nas puščajo nemočne. Ali je delo resnično opravljeno? Kaj zaposleni počno? Ali nam stvari bežijo izven kontrole? To so le nekatera od vprašanj, ki nam ne dajo spati. Vodenje ekip na daljavo se nam zdi kot nekaj popolnoma nepoznanega in novega. V resnici pa je naš način vodenja na daljavo – v virtualnem svetu – le refleksija načina v živo.

Foto: Pixabay

Vodja, ki je pozoren na svojo ekipo in skrbi, da je vsakdo vključen, upošteva vsakega posameznika in ekipi pomaga razvijati potencial ter vodi z zgledom in zna ekipo povezati z vizijo podjetja.

Resnici na ljubo, nikoli ni bilo tako pomembno in tako enostavno spremeniti navad organizacije, saj smo, zaradi nove realnosti, vsi bolj odprti za novosti. Govorimo pa o spremembah navad, tako svojih, kot kulture organizacije. Za to pa je potreben čas in velika mera potrpežljivosti in vztrajnosti.

Pa poglejmo, česa vodja ne sme spregledati:

 1. Zagotovite ustrezno tehnološko opremo in znanja.
 2. Postavite jasna navodila in jasno komunicirajte.
 3. Gradite zaupanje. Vzpodbujajte samoiniciativnost in samozadostnost.
 4. Vzpodbudite soočanje in izražanje konflikta.
 5. Bodite pozorni na opolnomočenje ekipe, ob tem upoštevajte individualne lastnosti in razlike.
 6. Bodite prisotni in investirajte svoj čas v povezovanje s sodelavci.
 7. Fokus na rezultate, vodite z namenom, več poslušajte.
 8. Vzpodbujajte mreženje in slavite uspehe.
 9. Sprašujte po povratnih informacijah – o svojem vodenju, potrebah in procesih.
 10. Bodite dostopni.
 11. Inovirajte, bodite drzni in se konstantno učite.

Pri soočanju z izzivi novega časa neprestano spreminjamo navade. Svoje lastne in navade naših zaposlenih. Za to pa potrebujemo čas, razumevanje in potrpežljivost. Vodite z zgledom, zaupajte svojim zaposlenim in vedite, da niste sami, temveč so z vami vsi vaši zaposleni. Naj bo vaše delovno okolje v novi realnosti le še boljše kot prej!

Urška Jež, ustanoviteljica in direktorica podjetja Transformation Lighthouse

Vir: CNVOS