Skoči na vsebino

UNICEF varna točka – kaj to je in kako to postati

  • Novice

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom v stiski.

V Sloveniji je v letu 2020 že več kot 750 varnih točk, v katerih sodeluje več kot 1500 ljudi.

Varne točke najdete na tem zemljevidu.

Kako UNICEF-ove Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko otroci umaknejo, če se znajdejo v kakršnih koli težavah:

  • Lahko se fizično umaknejo, če doživijo kaj neprijetnega na mestnih ulicah.
  • Lahko pridejo po nasvet ali pa postaviti vprašanje, ki jim ne da miru.
  • Lahko se pogovorijo o svoji težavi ali pa zgolj razrešijo kakšen svoj dvom.

Več kot je točk, bolj so prepoznavne med otroci ter jim tako dajejo zavedanje, da se lahko v Varne točke umaknejo in poiščejo pomoč.

Kako postati UNICEF-ova Varna točka?

Če se prepoznate, da imate kot organizacija javno dostopen, varen in prijeten prostor, kamor se lahko otroci in mladi zatečejo, ter se vaši sodelavci strinjajo, da bi prostovoljno sodelovali, potem ste izpolnili osnoven pogoj. Najprej preverite ali je v vašem kraju (občini) morda že vzpostavljena mreža Varnih točk na zemljevidu lokacij UNICEF-ovih Varnih točk. Če ta mreža že obstaja, potem vas bomo na UNICEF-u povezali z lokalnim koordinatorjem.

V kolikor želite postati Varna točka, kontaktirajte UNICEF na 01 583 80 80 ali jim pišite na info@unicef.si.

Več o UNICEF Varnih točkah najdete tukaj.

Povzeto po: Varne točke, UNICEF