Skoči na vsebino

[Priročnik] Transparentna, dostopna in vključujoča občina

  • Novice

Občine imajo pogosto večji neposreden vpliv na kakovost vsakodnevnega življenja svojih prebivalcev_k kot državne oblasti. Prav zaradi tega je bistveno, da je javnost vključena v odprt dialog in procese odločanja na lokalni ravni. Sodelovanje javnosti v političnem delovanju in vključenost prebivalcev_k v procese odločanja nedvoumno vodi v učinkovitejše, uspešnejše in zaupanja vredno zagotavljanje javnih storitev ter izvedbo lokalnih politik. A vključevanje javnosti potrebuje odgovorne lokalne oblasti, ki se na vsakem koraku trudijo ustvarjati ugodne pogoje za dejavno vključevanje javnosti. Ta priročnik želi podpreti občine pri ustvarjanju teh pogojev.

Na inštitutu Danes je nov dan so skupaj z društvom Organizacija za participatorno družbo in norveško organizacijo Åpenhet izdali priročnik z naslovom Transparentna, dostopna in vključujoča občina.

Priročnik najdete na njihovem spletnem mestu in je na voljo brezplačno, vsebuje konkretne nasvete, s katerimi lahko občine izboljšajo svojo transparentnost in poskrbijo za dejavno vključevanje javnosti v delo lokalnih oblasti.