Skoči na vsebino

[Prejeli smo] Vabilo na Pohod v modrem

Turistično društvo Škofljica vas vabi na Pohod v modrem, ki bo potekal 18. 6. 2022. Pohod v modrem – lahkoten izlet v znamenju modrih cvetov lanu, ki jih bodo pohodniki videvali ob poti. Obenem bodo spoznavali drugo naravno in kulturno-zgodovinsko dediščino območja.

Izhodišče: avtobusna postaja Javornik 3G LPP, Šmarska c.58, Škofljica, 18. 6. 2022 ob 9.30; avtomobile lahko parkirate pri Večnamenski dvorani Ob potoku 8, Škofljica

Pohodniki se bodo na poti seznanili z možnostjo uporabe lanenega semena, si ogledali najstarejšo fresko z motivom narave na Slovenskem ter prisluhnili baronici Haller von Hallerstein, ki bo pripovedovala zanimivosti o življenju na dvorcu Lisičje. Pokusili bodo laneno potico, na druge kulinarične užitke pa vabijo tamkajšnji gostinci.

Vas Lanišče, laneno polje in dvorec Lisičje

Prva postojanka bo v vasi Lanišče z gotsko cerkvijo sv. Uršule in ogledom najstarejše freske z motivom pokrajine na Slovenskem. Druga postojanka bo laneno polje, kjer se bodo pohodniki seznanili z uporabo lanenega semena. Tretji postanek pa bo v dvorcu Lisičje, o katerem je J. V. Valvasor zapisal: »Grad Lisičje stoji na lepem in ugodnem kraju Dolenjske, miljo in pol hoda od Ljubljane. Ponosno se dviga na hribu in že njegova zunanjost vabi človeka, da si ga ogleda. Po kranjsko se imenuje grad Lisičje, ker se v okoliških gozdovih potikajo lisice v velikem številu.«

Na pot dopoldne, ko cveti lan

Pohod se bo začel ob 9.30 (lan cveti samo dopoldne, potem se njegovi cvetovi zaprejo) na avtobusni postaji LPP 3 G Javornik na Škofljici. Avtomobile bo mogoče parkirati pri tamkajšnji Večnamenski dvorani. Hoje po urejeni lokalni poti, ki se blago vzpenja, primerna pa je tudi za kolesa in otroške vozičke, bo okoli tri ure (celoten izlet).

Vabljeni!

Vir: TD Škofljica