Skoči na vsebino

Poziv k podpisu peticije – napad na naravo in okolje

  • Novice

Poslanci bodo v torek, 26. 5. 2020, sprejemali tretji protikoronski zakon, ki do konca leta 2021 odpravlja praktično vse naravovarstvene in okoljevarstvene varovalke pri gradnji objektov. Zakaj je ta zakon napad na okolje in naravo in zakaj podpisati peticijo proti sprejetju spornih določil?

V sredo na vladi potrjeni tretji protikoronski zakon do konca 2021 izničuje takorekoč vse naravovarstvene in okoljevarstvene varovalke pri gradnji velikih objektov:

  1. Investitorjem omogoča, da gradijo brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja.
  2. Pristojne javne zavode podreja in postavlja v službo zasebnih investitorjev.
  3. Odpira vrata za zlorabe, saj iz postopkov meče vse, ki lahko nanje opozorijo, s čimer tudi:
  4. Ukinja nadzor sodišč nad odločitvami ministrstva za okolje.

Brez pravice sodelovanja pri izdaji integralnih gradbenih dovoljenj bo tako ostala tudi naša najstarejša naravovarstvena organizacija, Ribiška zveza Slovenije, med drugimi pa tudi Jamarska Zveza Slovenije, Greenpeace Slovenija, štirideset let staro Društvo za preučevanje ptic z več kot 900 člani, ALPE ADRIA GREEN Slovenija, ki je zaustavil gradnjo plinskih terminalov v Želimljah, Slovenska mikološka zveza …

In pozor: samo v zadnjih 5 letih je bilo zaradi nepravilnih in nezakonitih odločitev pri gradnji velikih objektov razveljavljenih 122 odločitev Agencije za okolje in Ministrstvo za okolje in prostor. Od sedaj naprej takšnih zgrešenih projektov ne bo mogel ustaviti nihče.

Peticijo lahko podpišete tukaj.

Vir: CNVOS, naravenedamo.si