Skoči na vsebino

Podaljšan rok za donacijo 1 % dohodnine

  • Novice

Na podlagi sprejetega Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 so nevladne organizacije upravičene do 1 % donacije odmerjene dohodnine. S spremembo se je tudi delež namenitve vsakega posameznika, ki je oddal namenitev v obdobju pred 1. 12. 2020, avtomatično podvojil.

 

Vir: Pexels

Hkrati je podaljšan rok za oddajo Zahtevka za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2020, ta je po novem 31. maj 2021. Tako imate nevladne organizacije do konca maja čas nagovoriti člane, prostovoljce, lokalno okolje, da izpolnijo obrazec in donirajo del dohodnine vam.

Do nakazila donacij pa so upravičene organizacije, ki so uvrščene na Seznam upravičencev do donacij za leto 2020. Vendar je tudi na tem področju prišlo do spremembe – na podlagi sklepa Vlade RS imate organizacije, ki niste uvrščene na seznam, do 31. marca možnost uvrstiti se na seznam za leto 2020 pod določenimi pogoji:

  • nevladne organizacije, ki so delovale na dan 31. decembra 2019 in imajo na dan 31. marca 2021 status nevladne organizacije v javnem interesu ter so vpisane v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu.

➤  Pridobitev statusa v javnem interesu

➤ Zahtevek za namenitev dela dohodnine za donacije

Zahtevek lahko izpolnite na eDavkih, pri čemer potrebujete uporabniški račun.

Zahtevek lahko pripravite tudi preko spodnjega obrazca, ga natisnete, podpišete in pošljete na pristojni finančni urad.


OBRAZEC

Zahtevek za namenitev dela dohodnine za donacije

[contact-form-7 id=”4942″ title=”Namenitev dela dohodnine”]