Skoči na vsebino

Odbor Planinstvo za invalide/OPP

Ste vedeli, da na Planinski zvezi Slovenije deluje tudi Odbor Planinstvo za invalide? Omejitve, ki jih imamo, so v naših glavah, pravijo. Oni dobesedno premagujejo ovire in osvajajo vrhove, z njihovo pomočjo pa tudi njihovi člani, ki jih brez pomoči ne bi mogli. Na ta način odpirajo vrata razumevanja drugačnosti in različnosti ter zavedanja, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

Planinska zveza Slovenije – odbor za planinstvo sodelujejo tudi v skupini NVO s potencialom. Stičišče Središče se veseli njihovega še dodatnega razvoja, kar bo pripomoglo tudi k boljšemu delovanju društva ter počutja članov.

Kakšno je poslanstvo vaše organizacije (na kak način bogatite skupnost) in kaj ste v lanskem letu počeli?

Planinstvo za invalide/OPP je ime odbora in tudi projekta, ki sledi sloganu Planinske zveze Slovenije – planinstvo kot način življenja.

Poslanstvo Pin/OPP je enakost in dostopnost gora za vse, planinstvo za vse v utripu inkluzije. Omogočanje pohodništva, dostopnosti planinskih poti in koč ter vključitev vseh invalidov, da skupaj lahko uživamo gore.

Planinstvo za invalide/OPP inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Širjenje ideje, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.
Inkluzijski pohod je izkustveno učenje o drugačnosti, o različnosti in o zmožnostih. Spoznanje, ki nastane preko lastnega doživljanja, je vredno veliko več kot pripoved, predavanje ali prebrana beseda.

Percepcijo postavi na glavo: od tega, da osebe na invalidskem vozičku ne morejo v hribe, da slepi in gluhi nimajo kaj doživeti v gorah, da slepi nimajo nič od pohoda … do tega, da vsi polno doživijo pohod, hribe in skupino, vsak na svoj način. Odprejo se vprašanja, kakšne so osebe z motnjo v duševnem razvoju, koliko zmorejo in kakšna je širina ter pestrost komunikacije, ki jo lahko vzpostavimo. Omejitve, ki jih imamo, so v naših glavah.

Povabilo k spoznanju sveta invalidov/OPP in k inkluziji, ko delamo korake k vključujoči družbi.

 

Na katere dosežke vaše organizacije ste najbolj ponosni?

Na 86 inkluzijskih pohodih je bilo vključenih preko 4.500 posameznikov, gluhi so postregli na 26 planinskih kočah, slepi/slabovidni so obiskali 4 planinske postojanke, slepi/slabovidni so že izpeljali dve etapi po Slovenski planinski poti.

Izdani dve knjižici:

Izpeljana usposabljanja za strokovni kader Planinstvo za invalide/OPP, na katerih je skupaj bilo 64 udeležencev, in uspelo nam je usposabljanje vpisati v KATIS in je verificiran in točkovan program stalnega strokovnega usposabljanja s strani Socialne zbornice Slovenije za strokovne delavce in strokovne sodelavce na področju socialnega varstva.

Delo odbora Planinstvo za invalide/OPP je bilo priznano in nagrajeno. Odbor je za svoje dosežke in inovativne pristope prejel:

 • 11. junij 2019: Nagrada Mladinskega sveta Slovenije “Naj prostovoljski projekt 2018 – projekt planinstvo za invalide/OPP”
 • 13. december 2018. “HORUS – nagrada za družbeno odgovornost 2018”
 • 11. maj 2018: “Priznanje za promocijo učenja in znanja ACS”
 • 16. december 2017: “Prostovoljska plaketa OKS”

 

Kdo so obrazi vaše organizacije in kako doprinašajo k izvajanju vaših aktivnosti?

Multidisciplinarni odbor Pin/OPP sestavljajo: Jurček NOWAKK – vodja, Marjeta ČIČ – namestnica in člani: Maja BOBNAR, Jana ČANDER, Tjaša FILIPČIČ, Franc GRIČAR, Irena LAMOVEC, Igor OPREŠNIK, Tanja PRINCES, Suzana PUSTIVŠEK, Lidija SLATNER, Magdalena STRMŠEK BUH in Boro ŠTRUMBELJ.

Odbor je ustanovil še 4 delovne skupine:

 • Gluhi strežejo v planinskih kočah – GSPK, ki je aktivna že tretjo leto
 • Slepi in slabovidni osvajajo vrhove – SSOV, ki deluje že drugo leto
 • Gibalno ovirani Gore osvajajo – GOGO
 • Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti SSP po SPP – triletni projekt

In seveda še veliko strokovnega kadra iz planinskih in invalidskih vrst, brez strokovnih spremljevalcev/prostovoljcev pa itak ne bi šlo!

 

Kaj so vaša najpomembnejša spoznanja na področju, na katerem delujete?

Najpomembnejše spoznanje je, da brez sodelovanja, poslušanja, izobraževanja … osebnega, sodelavcev, strokovnega kadra in spremljevalcev/prostovoljcev ne moreš kakovostno in strokovno delati/početi nič!

Da po korakih postavljaš delovanje, se umeščaš v družbo, širiš mrežo – na začetku gre počasi in je vsaka nova oseba in novo spoznanje dragoceno. Po letih pa lahko mrežo, ki smo jo stkali, povezujemo na inovativne načine. Ena od teh je povezava vladnih in nevladnih organizacij, druga pa humanitarnih in invalidskih. Pri sodelovanju se ne ločimo od kje kdo prihaja, ampak smo skupaj z enim ciljem povezani z vnemo, da skupaj zmoremo več.

 

Koga vabite v svoje vrste in kaj lahko pri vas počne?

Na naše aktivnosti vabimo kot obiskovalce/sodelujoče najrazličnejše pohodnike vseh kategorij invalidnosti/OPP in neinvalidov. Spremljevalce/prostovoljce, ki bi želeli z nami na inkluzijske pohode.

Nudimo usposabljanja, inkluzijske pohode, spremljanje na pohodih kot prostovoljec. Vsak, ki se nam pridruži na pohodih je pomemben člen v skupini in je že to, da je prisoten, veliko naredil za medgeneracijsko raznolikost.

Pri organizaciji štirih akcij, ki jih organiziramo, se nam lahko vsak pridruži, istočasno pa lahko najde tudi sebe v vlogi spremljevalca, obiskovalca, pohodnika, opazovalca …

 

Kaj lahko ponudite drugim organizacijam in kaj je tisto, kar bi od drugih organizacij sami potrebovali?

 • Sodelovanje, izmenjava dobrih praks, izobraževanje/usposabljanje kadra za delo z invalidi/OPP, informiranje članov, ciljnih skupin,
 • objavljanje na našem spletu za nas in našo ciljno skupino relevantnih informacij,
 • povezovanje in možnost sodelovanja v skupnih projektih ali nadgradnja že obstoječih,
 • všečkanje, deljenje, komentiranje objav.

 

Odbor Planinstvo za invalide/OPP
Ob železnici 30a, p. p. 214, 1001 Ljubljana
  pin-opp@pzs.si

Spletna stran Pin/OPP
  In Planinec
  Gluhi strežejo v planinskih kočah
  Gluhi strežejo v planinskih kočah

Viri fotografij: Družbena omrežja Pin/OPP