Skoči na vsebino

Kaj in za koga je TEREN?

  • Novice

TEREN je predvsem prostor za eksperimentiranje, sodelovanje, povezovanje in temelji na ideji spodbujanja krožnega gospodarstva.

“Teren” je projekt začasne rabe in krožnega gospodarstva Mestne občine Ljubljana, ki poteka na lokaciji gradbene jame Masarykovi cesti v Ljubljani (med Resljevo in Kotnikovo, zraven Tomanovega parka).

Verjamejo, da je začasna raba priložnost, s katero lahko neizkoriščeni prostori dobijo nov namen – takšen, ki odpira možnosti druženja in povezovanja, učenja in igre. ProstoRož (koordinator uporabnikov) se je povezal s športno-kulturnim društvom GOR in zavodom UAUU, ki sta vzpostavili urbani park s fitnes napravami in opremo ter z Waldorfsko šolo, ki je uredila vrtičke in postavila klopi. Spomladi se je pridružilo Zavetišče za zavržene rastline, ki bo postavilo rastlinjak. Poleti so se odvijale počitniške delavnice v organizaciji Nine Vastl in Male ulice.

Teren je pripravljen in njegov namen je, da se društva, organizacije ali posamezniki še naprej povezujejo med seboj in uporabljajo prostor za izvajanje različnih delavnic, piknikov, dnevov odprtih vrat, umetniških in glasbenih projektov, vrtnarskih in kuharskih podvigov… Za vrtnarske podvige so na voljo Izumi za vrtnarje, za kuharske pa ognjišče, Piknik izumi, krušna peč in glineni kuhalnik.

V jeseni bodo za vas enkrat tedensko pripravili tudi dan odprtih vrat, kjer si boste lahko v živo ogledali, kaj se pri njih dogaja. Teren je prav tako na voljo za organizacijo piknikov. Če imaš idejo, pa nimaš prostora, jim piši na Facebooku ali na prostoroz@gmail.com.

Vsa oprema je izdelana iz odpadnih predmetov in materialov, najdenih v zbirnem centru Snage Ljubljana. Teren bo odprt vsaj leto dni oz. do pričetka gradnje.


prostoRož se ukvarja z vprašanji javnega urbanega prostora. Raziskujemo prostor in njegov pomen za lokalne prebivalce in družbo. Pozornost usmerjajo na pogosto spregledane javne prostore in jih urejajo po meri prebivalcev in obiskovalcev mest.

V petnajstih letih delovanja so izvedli več kot 100 projektov, nekatere začnejo zaradi lastnih opažanj, druge zaradi povabila lokalnih prebivalcev in organizacij, tretje po dogovoru z mestno upravo in drugimi odločevalci. Ukvarjajo z dolgoročnimi projekti revitalizacije posameznih sosesk, pri katerih sodelujejo s posamezniki in organizacijami na lokalni ravni. Zanimajo pa jih tudi kratkoročni in začasni projekti, ki šele testirajo prave pristope k reševanju problemov v urbanem okolju.

Vir: Teren, ProstoRož