Skoči na vsebino

Družbena omrežja in lažna obvestila

Upravljate Facebook ali Instagram račun svoje organizacije? Bodite pozorni na lažna obvestila, ki se lahko pojavijo v obliki komentarjev in zasebnih sporočil, kjer vas pozivajo k kliku na povezavo.

V zadnjem obdobju je bilo zaznati večje števil primerov, ko so upravljalci družbenih omrežij prejeli obvestilo,  da so s svojo objavo kršili avtorske pravice. Če se ne bode odzvali v 24 urah in kliknili na priloženo povezavo, jim bodo izbrisali račun!

Na spletni strani varninainterentu.si so pojasnili, kako prepoznati napad in kako se zaščititi in ukrepati.

Foto: Pixabay

Kako prepoznati napad

Facebook in Instagram vas obveščata preko obvestil znotraj družbenega omrežja oziroma po emailu.

V primeru napada pa prejmete komentar ali sporočilo uporabnika, ki na prvi pogled deluje legitimen (npr. na Instagramu vas kontakira appealhelps, bluebedge_help, instagramsupportcf). V kolikor kliknete na povezavo, se znajdete na strani, ki je precej podobna Instagram ali Facebook estetiki, kjer od vas zahtevajo ponovni vpis. Namen teh strani je, da vam ukradejo uporabniško ime in geslo, s čimer imajo dostop do vašega profila!

Kako se zaščititi

Na varninainterentu.si priporočajo, da si zapomnite naslednje:

  1. Legitimen ponudnik storitve (Instagram, Facebook, Google, PayPal itd.) vas nikoli ne bo pozval, da sledite povezavi in ponovno vpišete svoje geslo. Vaše geslo seveda že imajo! Pozorni bodite na nenavadna sporočila, ki od vas zahtevajo nekaj konkretnega in vas strašijo s posledicami. Vedno preverite izvor sporočila ter morebitno domeno oz. naslov kamor vas tovrstna sporočila (pre)usmerjajo. Kako hitro preverite, kam pelje link?
  2. Zaščitite svoj uporabniški račun na družbenih omrežjih! Uporabljajte unikatno, močno geslo ter predvsem vklopite dvostopenjsko avtentikacijo: poglejte navodila za Instagram in video vodič za Facebook.
  3. Zapomnite si, Facebook ali Instagram vas nikoli ne bosta kontaktirala prek neposrednega sporočila ali komentarja na vašo objavo! Komunikacija vedno poteka kot obvestilo oz. notificiation in kot sporočilo na vaš kontaktni elektronski naslov.

Celoten članek si preberite na varninainterentu.si.