Skoči na vsebino

21. februar – Mednarodni dan turističnih vodnikov

  • Novice

[ARGOS – Društvo regionalnih turistični vodnikov Slovenije – Sporočilo za javnost]

Praznovanje Mednarodnega dneva turističnih vodnikov ima vsako leto posebno temo. Tema letošnjega leta je “Rethinking tourism; Regenerating our profession”. Veseli smo, da se turizem vrača in da se število obiskovalcev približuje številkam, ki smo jih bili navajeni. A turizem ni več takšen kot je bil, obiskovalci so spremenili svoje navade in to je odlična priložnost, da se povpašamo, kako bi lahko osvežili našo dejavnost. Turistčni vodniki smo predstavniki destinacije in smo tisti, ki povezujemo destinacijo in njeno ponudbo z obiskovalci. Zveni zelo enostavno, a kljub vsemu, biti turistični vodnik zahteva, poleg akademskega znanja, tudi obvladovanje številnih veščin. Zato se letos posvečamo standardom, ki veljajo za našo dejavnost.

Letos se praznuje 20 let odkar so bili sprejeti prvi standardi dejavnosti turističnega vodnika in izobraževanja za turistične vodnike (leta 2003, 2008 zadnja izpopolnjena verzija). Tudi Slovenija je bila med podpisnicami sprejetja zavez. In kako je danes?

O tem in zakaj je delovanje po smernicah, ki so nakazane v EU standardih tako zelo pomembno za turbulentno okolje turistične dejavnosti, se bomo pogovarjali na

Okrogli mizi, katero smo organizirali v Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije skupaj s Slovenskim inštitutom za standardizacijo in na katero ste vabljeni tudi vi.

Odvijala se bo v hibridni obliki na dan Mednarodnega dneva turističnih vodnikov, tj. 21. Februarja ob 11. Uri v prostorih Slovenskega inštituta za Standardizacijo ali preko zoom povezave.

Veseli bomo vaše udeležbe (osebno ali preko Zoom povezave) in vas prosimo, da svojo prisotnost najavite na e mail naslov: info@localguides-slovenia.com

V času praznovanja, se vsako leto organizirajo tudi številni brezplačni vodeni ogledi. Seznam nekaterih si lahko preberete v dokumentu v prilogi. Seznam se še dopolnjuje in je dnevno osvežen na FB strani društva ARGOS.  Dogodkov v živo in po spletu bo več kot 60, v več kot 30 krajih širom Slovenije.

POLEG OMENJENEGA, JE ŠE VEDNO ODPRTO VPRAŠANJE KONTROLE DELA NA TRGU. Na trgu se še vedno opaža vedno večje število tujih vodij poti, ki brez ustrezne usposobljenosti, nedovoljeno opravljajo delo turističnega vodnika, tj.  interpretirajo slovensko naravno in kulturno dediščino (tudi tisto pod UNESCO zaščito). O težavah smo ponovno seznanili Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Zaradi neustreznega odziva odgovornih smo za  pomoč pri ureditvi nepravilnosti poprosili tudi Ministrstvo za kulturo.

SPLOŠNO O MEDNARODNEM DNEVU TURISTIČNIH VODNIKOV:

WFTGA– Svetovna zveza društev turističnih vodnikov je bila ustanovljena 21. 2.1985.  Štiri leta kasneje je bilo dogovorjeno, da se dan ustanovitve, tj. 21.februar. določi za Svetovni dan turističnih vodnikov. V Sloveniji ga  organizirano in aktivno praznujemo že več let in domačini so se lepo navadili na promocijske vodene oglede po Sloveniji. Število krajev, katere predstavljajo usposobljeni turistični vodniki in število obiskovalcev iz leta v leto narašča.

Cilji Svetovnega dneva turističnih vodnikov:

  • Povečati ugled turističnega vodnika
  • Javnost informirati, kaj turistično vodenje je
  • Utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina
  • nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo
  • utrditi sloves profesionalnosti poklica
  • neposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki se tičejo turistične industrije
  • zaščititi vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja

Veseli bomo, če se nam boste pridružili na enem od dogodkov praznovanja tudi vi: ali Okrogle mize ali vodenih ogledov ali pa obojega.