Skoči na vsebino

Zveza slovenske podeželske mladine

Zveza slovenske podeželske mladine združuje 38 društev podeželske mladine, aktivno deluje na nacionalni ravni kot relavanten sogovornik na področju kmetijstva in mladih, z nami pa sodeluje v projektu Izzivi podeželja v Osrednjeslovenski regiji ter v konceptu NVO z razvojnim potencialom.

“Skozi druženje in povezovanje nabiramo izkušnje, ideje in znanje za osebno rast ter razvoj in prepoznavnost podeželja s poudarkom na kmetijstvu. Enotno ustvarjamo boljše pogoje za življenje. Mladi s podeželja bomo z zdravo kmečko pametjo ohranjali tradicijo in stremeli k inovativnosti in napredku.”

Foto: Arhiv ZSPM
Kakšno je poslanstvo vaše organizacije (na kak način bogatite skupnost) in kaj ste v lanskem letu počeli?

Preko druženja, povezovanja, pridobivanja znanj in izkušenj krepimo samozavest in ponos mladih s podeželja.

Izvedli smo spletne seminarje, organizirali spletni kviz KAJ V(J)EŠ?, izvedli izbor za NAJ PROJEKT podeželske mladine, strokovne dogodek za mlade kmete, zimske športne igre, posvet podeželske mladine, dva mednarodna dogodka. Izpeljali smo regijske sestanek, pričeli s projekti: likovni natečaj “Brez kmeta ni hrane”, neMOČ PODEŽELJA, Akcijski načrt dela z mladimi kmeti.

 

Na katere dosežke vaše organizacije ste najbolj ponosni?

Trenutno smo najbolj ponosni na našo prilagoditev na digitalni svet. Kar se da najbolje smo optimizirali in prilagodili naše aktivnosti ter tako, kljub težkim časom, izpeljali načrtovane aktivnosti.

 

Foto: Arhiv ZSPM
Kdo so obrazi vaše organizacije in kako doprinašajo k izvajanju vaših aktivnosti?

Naši obrazi so mladi s podeželja, ki imajo svojem življenju opravljajo različne zaposlitve ali se šolajo. Vsem pa je skupno eno – žene jih želja po boljšem podeželju. S to vnemo in zagnanostjo organizirajo, izvajajo, pomagajo in sodelujejo pri dejavnostih organizacije.

Kaj so vaša najpomembnejša spoznanja na področju, na katerem delujete?

Spoznavamo, da se podeželje ne more razvijati brez aktivnega povezovanja med različnimi deležniki na podeželju, predvsem pa so pomemben del kreiranja podeželske prihodnosti mladi.

 

Koga vabite v svoje vrste in kaj lahko pri vas počne?

Vabimo vse mlade s podeželja in vse, ki čutijo pripadnost podeželja. Vabimo, da se priključijo lokalnim društvom in s svojo participacijo pomagajo izvajati projekte društev ter tako poskrbijo za boljši jutri na podeželju.

 

Foto: Arhiv ZSPM
Kaj lahko ponudite drugim organizacijam in kaj je tisto, kar bi od drugih organizacij sami potrebovali?

Široko mrežo mladih pridelovalcev kakovostne slovenske hrane, znanja iz kmetijskega področja in razvoja podeželja, primer dobre prakse tj. celotno delovanje naše organizacije. Od drugih organizacij sprejmemo znanja njihovega delovanja in primere dobre prakse.

 

Kaj ste dosegli v minulem letu v sklopu programa NVO z razvojnim potencialom in kakšen vpliv je imel ta program na vašo organizacijo?

Strateški marketing za NVO, strateški načrt.

 

Kje se vidite čez nekaj let in kako vam pri tem pomaga Stičišče Središče?

V prihodnosti želimo povečati število društev (naših članic), želimo več strokovno usposobljenih in zaposlenih oseb in stabilen vir financiranja.

 

Zveza slovenske podeželske mladine
Celovška cesta 43
1000 Ljubljana

031 379 524
info@zspm.si

Spletna stran ZSPM
  Zveza slovenske podeželske mladine