Skoči na vsebino

Vabilo k sodelovanju na fotografskem natečaju Premisli, preden zavržeš!

  • Novice

Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor v okviru programa EUROPE DIRECT Podravje in v sodelovanju s Fotoklubom Maribor, organizira fotografski natečaj na temo problematike zavržene hrane.

Po podatkih SURS-a je polovica zavržene hrane nastale v 2019, to je skoraj 69.900 ton, izvirala iz gospodinjstev. Po oceni je bilo v zavrženi hrani 39 % užitnega dela, tj. takega, ki bi ga, s pravilnim odnosom do hrane ter z nekaj iznajdljivosti, lahko še uporabili. Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane. Istočasno pa si 2,6 % gospodinjstev ni moglo privoščiti mesnega oziroma enakovrednega vegetarijanskega obroka vsaj vsak drugi dan.

Zavržena hrana ne predstavlja samo socialnega problema, temveč tudi velik okoljski in ekonomski problem. Podatki Evropske okoljske agencije kažejo, da se približno tretjina pridelane hrane zavrže. Istočasno je v svetovnem merilu vsak osmi prebivalec lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane. K temu pripomore globalno neenaka razporeditev hrane, drugi problem pa se skriva v odnosu do hrane in količini zavržene hrane.

S hrano, ki jo zavržemo, zavržemo tudi delo, čas, znanje in energijo, ki so bili vloženi v pridelavo in pripravo hrane.

Vabimo vas, da s pomočjo fotografskega medija predstavite svoj pogled na obravnavano problematiko in s tem sodelujete pri ozaveščanju javnosti o pomenu odgovorne porabe hrane in odnosa do nje.

Avtorji lahko pošljejo preko obrazca do šest (6) datotek (fotografije) v največji resoluciji zajema, oddane fotografije pa ne smejo biti manjše od minimalnih dimenzij 1920×1280. Natečaj je odprt do 16. oktobra 2021.

>> Več informacij