Skoči na vsebino

Učenje instrumenta na daljavo tudi v Društvu Lipa Domžale

  • Novice

Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje, se je v obdobju omejitev prilagodila stanju in to priložnost tudi izkoristila za spoznavanje svojih članov z IT orodji, ki so jim v tem obdobju omogočili nadaljevanje aktivnosti.

Ena izmed aktivnosti, ki se je prelevila v e-obliko, je bila tudi skupina citer in kitar. Svoje misli je ob tem delila Anica Justinek, udeleženka v skupini.

Foto: Pexels
Vsako spreminjanje zahteva določen napor, ki se ga že po naravi ljudje izogibamo. Iz cone udobja nas je situacija korone virusa vrgla v novo realnost. Učeči odrasli v skupini citer in kitar Društva Lipa Domžale, univerze za tretje življenjsko obdobje pri tem nismo bili izjeme. Ko se je v marcu 2020 javno življenje ustavilo, je bilo negotovosti in vprašanj, kako naprej, veliko. Na srečo nas je naša prizadevna in neumorna učiteljica Damjana Praprotnik, prof. postavila pred dejstvo, da si ne smemo dovoliti podreditve prevladujočemu virusu, ki bi za marsikoga posledično pomenilo morebitno prenehanje napredovanja v učenju in vadenju instrumenta. Odločila se je, da enako, kot poteka šolanje na daljavo za učence, dijake in študente, lahko nadaljujemo učenje instrumenta tudi mi, starejši. Čeprav se starejši učimo drugače, morda počasneje, a vendarle vztrajno in z veliko motivacije.

Poslala nam je link za on-line komuniciranje in bilo nam je jasno, da z učenjem in skupnimi vajami nadaljujemo v e-obliki. Začetne tehnične težave s povezavo na zvezi, ki jih sprva ni bilo prav malo, so se sčasoma s podukom in spodbudami naše Damjane razblinile. Izobraževanje na daljavo je steklo. Bilo pa je seveda potrebno veliko strpnosti, da smo se naučili poslušati v istem trenutku samo enega izmed nas ali učiteljico, ne da bi vmes še brenkali in motili druge.

Učiteljica Damjana je pripravila posnetke z opisom tehničnih napotkov izvajanja skladb na instrumentu in nam linke posredovala po e-pošti, da smo ob posnetkih lahko vadili doma še sami. Prav tako nam je vedno znova pošiljala note novih skladb. Vse to je še nas spodbujalo in priganjalo, da smo iz tedna v teden vse bolj odgovorno in vztrajno vadili in usvajali vedno nova znanja v tehniki igranja.

Čas korone virusa in lockdowna, kot so ga poimenovali mediji, je za člane instrumentalnih skupin Društva Lipa Domžale bil priložnost, da smo se posvetili napredovanju v učenju tistih tehnik igranja, za katere nam je sicer vedno zmanjkovalo časa. Utrdili smo branje not v obeh ključih, vadili koordinacijo obeh rok, spoznavali čare in pasti teoretičnega dela igranja ter s posnetki sodelovali pri dveh virtualnih koncertih. To nenavadno šolsko/študijsko leto, ki se počasi izteka, po zaslugi naše Damjane Praprotnik in podpore vodstva Društva Lipe Domžale, univerze za tretje življenjsko obdobje, kljub vsemu ocenjujemo kot izjemno uspešno. Verjamemo pa, da bomo v prihodnjem šolskem letu imeli priložnost, da vse naučeno pokažemo na nastopih neposredno pred občinstvom.

Anica Justinek,
za instrumentalne skupine,
Društvo Lipa, univerza za tretje življenjsko obdobje