Skoči na vsebino

Srečanje z Janom Hasselmanom, okoljskim odvetnikom iz Amerike

Predstavniki Stičišča Središče so se udeležili srečanja na Pravni fakulteti z Janom Hasselmanom, uspešnim okoljskim odvetnikom, ki že 25 let deluje na področju okoljskega prava, trenutno pa je zaposlen v nevladni organizaciji EarthJustice v Ameriki. 

Pravnikom in predstavnikom nevladnih organizacij je predstavil svojo karierno zgodbo, ki se je začela pisati, ko je pričel s svojo prvo službo kot “wilderness teacher”. V tej službi je odkrival naravo, njegova želja po varstvu okolja pa se je kmalu nadaljevala v obliki prostovoljstva v organizaciji Greenpeace. Kot prostovoljec je Jan Hasselman kmalu spoznal, da bo večjo moč kot s transparenti in plakati dosegel preko pravnih možnosti, zato se je odločil za študij prava in se kasneje kot pravnik tudi zaposlil. 

Svojo kariero trenutno nadaljuje v organizaciji EarthJustice, ki je nevladna organizacija za okoljsko pravo v javnem interesu. Organizacija se financira preko donacij, fundacij in preko uspešno dobljenih tožb. 

V svojem predavanju je osvetlil vlogo posameznikov, kateri imajo pomembno vlogo v odnosu do varovanja okolja. Ameriški zakoni omogočajo državljanom, da lahko vsak vloži tožbo proti drugi osebi, ki posega v njegove pravice. Ta praksa se uporablja tudi na področju okolja, saj je dovolj da posamezniki vložijo tožbo proti npr. tovarni v bližini njihovega doma z razlogom, da ne more več dihati svežega zraka ali fotografirati prelepih lososov, ki izumirajo zaradi onesnaževanja rek. Gre za prakso, ki spodbuja pravno državo, saj ljudje rešujejo problem preko legalnih sistemov. 

Predstavil je tudi zanimiv primer lastnikov rezerv premoga, ki so želeli na 6 pristaniščih vzpostaviti infrastrukturo za izvoz premoga na Kitajsko. S pomočjo gibanja so zgradili skupnost, ki je bila aktivno vključena v opolnomočenje lokalnega prebivalstva, da so izrazili svoje nestrinjanje projektom. Njihova kampanja je temeljila na zgodbah, s katerimi se je lahko vsak enostavno poistovetil. Od čakanja rešilca pred zaprtim železniškim prehodom, do zgodb ljudi, ki bivajo tik ob železnici. Primer so dobili in s pomočjo svoje kampanje dosegli širši krog ljudi.

Okoljske spremembe so zagotovo eno od področij, kjer bodo morale nevladne organizacije okrepiti zagovorniške sposobnosti in predavanje uspešnega pravnika je lahko že en korak naprej k bolj kvalitetnemu in strokovnemu pristopu k reševanju okoljske problematike.

Foto: Nives felić