Skoči na vsebino

Rezveseljujte svoje “ljudi”

V času izolacije nam primanjkuje pozitivnih, predvsem pa veselih novic! Glede na to, da ste v vaši organizaciji skupaj s člani, prostovoljci, uporabniki, udeleženci in drugimi doživeli že veliko, pa zagotovo obstaja veliko fotografij in zapiskov, ki jih lahko uporabite na različne načine:

  • Če uporabljate družbena omrežja, lahko vsak dan objavite kakšno fotografijo iz preteklih aktivnosti in ob tem zapišete svoje občutke ali za komentarje poprosite udeležence;
  • Na družbenih omrežjih prav tako lahko sestavljate ankete ali zabavna vprašanja. Npr. vam je bil bolj všeč lanski ali predlanski dogodek yx – in ljudem omogočite, da glasujejo;
  • Člane in prostovoljce poprosite, da vam pošljejo kratek zapis s kakšnega od dogodkov, ki so se ga udeležili in s tem potem motivirajte ostale, da skupaj obujate spomine;

Če želite pristopati še bolj aktivno:

  • Pokličite jih z razlogom! Povprašajte jih po mnenju o točno določeni aktivnosti, bodisi takšni, ki jo še načrtujete ali takšni, ki ste jo že izvedli, pa bi bilo o njej smiselno zbrati mnenja. Predlagamo, da si o tem, kaj jih boste spraševali predhodno sestavite kratek vprašalnik, saj boste le, če boste vse spraševali enako, lahko odgovore ustrezno primerjali.
  • Mladinski svet Slovenije podeljuje nagrade za naj prostovoljce v različnih kategorijah. Pripravite interni natečaj, sestavite komisijo (seveda je komisija manjša in med seboj komunicira digitalno) in podelite priznanja svojim najzaslužnejšim članom in prostovoljcem. Pri tem šteje prepoznanje zaslug in pohvala, ne pa nagrada.
  • Svojim članom in prostovoljcem aktivnosti, ki jih počnejo pri vas, zabeležite z e-Nefiksom. Tako jih boste nagradili in jim pokazali, da cenite to, kar prispevajo k organizaciji. Pri mlajših to prispeva k vstopanju na trg dela, medtem, ko pri malo starejših dviguje samozavest in občutek, da jih cenite. Če tega ne znate narediti sami, se obrnite na Zavod Nefiks, ki vam bodo pri tem pomagali.
  • Če ste zdravi in ne spadate v ogrožene skupine, se lahko skupinsko javite kot prostovoljci za pomoč vsem, ki jo v teh časih potrebujejo. Obrnite se na Rdeči križ, Karitas ali območno enoto civilne zaščite.

***
Članek je objavljen v sklopu aktivnosti, ki jih lahko nevladniki počnejo od doma v obdobju preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2: Aktivnosti, ki jih lahko nevladniki naredimo »od doma«.