Skoči na vsebino

Prijavite svoje bližnje na e-družabništvo

  • Novice

Za vse babice, dedke in njihove vnuke, za tete in strice, očete, mame in tiste, ki bi pusto meglo zimskih juter radi nekoliko razgnali in se ob tem tudi razgibali.

Vabimo torej vse mlade in manj mlade, ki so v dnevnem stiku s starejšimi, za katere vedo, da bi jim prav prišlo malo druženja, da se skupaj z njimi prijavijo v naš projekt. Delavnice so namenjene vsem, ki v teh zimskih dneh pogrešajo malo druženja: starejšim, brezposelnim ali tistim, ki jih sodelovanje zanima.

Kako bomo to naredili?

Zjutraj, preden bodo vnuki (otroci) odšli v šolo in službe, se bodo (starim) staršem pomagali pridružiti na ZOOM linku, kjer bo potekalo druženje. Udeleženci za to potrebujejo internetno povezavo, pametni telefon ali računalnik.
Za začetek bodo vsi mikrofoni nastavljeni na tiho. Če bodo hoteli kaj povedati, jim bodo moderatorji omogočili, da bodo lahko sodelovali. Po koncu druženja, bomo povezavo avtomatsko zaprli.

Pričnemo 12. januarja 2022 ob 7.30 zjutraj. Štiri pilotne delavnice bodo potekale na digitalnem kanalu ZOOM in bodo izvedene vsako sredo: 12. 19. in 26. januarja ter 2. februarja 2022. Vsakič bomo pričeli ob 7.30 zjutraj, vse skupaj pa bo trajalo 90 minut. Zoom kanal bo odprt že od 6. 30 zjutraj, tako, da se bodo lahko pridružili vsi, ki bodo to želeli.

Kaj je vloga pomočnikov (it – prostovoljcev) – torej vas:

da se v četrtek, 6. 1., ob 18.00 udeležite sestanka / usposabljanja za sodelovanje, na katerem se bomo dogovorili, kako boste svojcem pomagali do sodelovanja. Za sodelovanje ni potrebno predznanje, zgolj pripravljenost.

Nato pa poskrbite, da bodo vaši bližnji štiri zaporedne srede (12., 19. in 26. januarja ter 2. februarja) imeli dostop do ZOOM-a, kjer bo druženje potekalo. Vsi prostovoljci bodo za sodelovanje po pošti prejeli skromno nagrado in priznanje za sodelovanje.

Na delavnicah bomo izvajali družabne aktivnosti, spoznavali boste, kaj počno naša društva in druge nevladne organizacije, vse skupaj pa bomo popestrili s telovadbo, ki jo bo izvedla Društvo Šola zdravja. Predlagamo, da si zagotovite dovolj prostora, da boste (seveda, če lahko) telovadili skupaj z nami.

Delavnice bomo v januarju izvajali pilotno, če pa se bodo izkazale za zanimive, bomo z njimi nadaljevali.


Vprašanja & odgovori

1. Bodo otroci samo pomagali babicam/dedkom, da se povežejo preko ZOOM-a in bodo to storili doma (to ne bo potekalo v šoli)? Otroci, torej učenci, niso poleg svojih babic in dedkov prisotni teh 90 minut, ko bodo te delavnice potekale?

⫸ Tako je, otroci gredo potem v šole. Babicam in dedkom samo pomagajo na ZOOM, preden gredo v šolo.

2. Če se začnejo delavnice ob 07.30 uri (se pa povezava odpre že prej), nastopi kar nekaj težav, saj imamo namreč kar nekaj učencev, ki so vozači, ki začnejo s poukom v preduri, ob sredah poteka samotestiranje …

⫸ To ni problem, saj bomo povezavo odprli tako zgodaj zjutraj, kot bo potrebno. V vmesnem času bomo s starostniki klepetali ali pa jim kaj predvajali.

3. Večina (ali pa vsaj nekaj) otrok ne živi skupaj s svojimi starimi starši, kako jim bodo pomagali, če bodo nekje drugje?

⫸ Ja, to je težava, iščemo samo tiste, ki živijo tako blizu, da jim lahko pomagajo. V corona času si namreč ne upamo zadeve izpeljati drugače. Torej, tisti, ki izpolnjujejo ta pogoj, lahko sodelujejo.