Skoči na vsebino

[Prejeli smo] Pomladni izlet članov Pevskega društva Zvon, Šmartno pri Litiji

Avtorica članka: Katarina Kragelj

Na Jožefovo smo se odpravili na prijeten izlet, ki ga je tudi tokrat zelo dobro pripravil naš pevec. Dan je bil vetroven in malo hladen, izza oblakov so tu in tam pokukali sončni žarki. A dan je bil poln doživetij.

Zjutraj nas je avtobus najprej odpeljal do Šentjurja, kjer smo si ogledali Ipavčevo hišo in prisluhnili razlagi o življenju te zanimive družine. Zadaj, za hišo, smo občudovali starega, častitljivega lipovca, v čigar senci stojijo kamnita miza, klopi in vodnjak, ki ga je izdelal Jože Plečnik. Vrt poleti služi kot poletno gledališče.

Foto: Arhiv Pevskega društva Zvon, Šmartno pri Litiji

Sprehodili smo se po prijetno urejenem trgu do cerkve in se po kavici in klepetu odpravili naprej železniškega muzeja in ogled je presegel vsa naša pričakovanja. Gospod, ki je vložil štirideset let dela v postavitev, nam je s ponosom in ljubeznijo, v železničarski uniformi, povedal veliko o zgodovini železnice v teh krajih in o svojem delu, saj je bil celo svoje življenje zaposlen pri železnici in postavitev muzeja je njegovo poslanstvo. Našima dvema Jožetoma je za god dal darilo, kar je bilo zelo pozorno od njega. Ob odhodu našega avtobusa, je gospod zamenjal kapo za rdečo in nas z dvignjenim loparjem odpravil.

Muzej baroka v Šmarjah pri Jelšah je bil presenečenje. To je stalna razstava 43 originalnih, več kot 260 let starih skulptur iz kalvarijskih kapel. Sprehod do cerkve sv. Roka je bil pomladni, saj so bili travniki na obeh straneh polni zvončkov in žafranov. Kalvarija, ki nas je pripeljala do cerkve sv. Roka, je nastala med letoma 1743 in 1753. Njen avtor, župnik Matej Vrečer, je najprej postavil šest velikih kapel, kasneje so dogradili še osem manjših kapel, ki so opremljene s kiparskimi skupinami in z naslikanimi prizori ter naturalistično predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja.
Cerkev je znamenita romarska, ki je bila zgrajena v zahvalo po preživeli kugi s kipom sv. Roka, ki je zavetnik proti kužnim boleznim.

Izlet smo zaključili z dobrim kosilom, druženjem, ves dan pa nas je spremljala pesem, tudi na poti domov smo prepevali. Upamo, da nam bodo časi naklonjeni in bomo uresničili naše načrte za pomlad in poletje.


Obvestilo Stičišča Središče:
Prispevek smo prejeli ter ne odraža nujno našega stališča. Besedilo ni lektorirano.