Skoči na vsebino

Mednarodni dogodek SOLIDART “EU and Solidarity in Times of Crisis”

  • Novice

Občina Grosuplje v sodelovanju s Stičiščem Središče, Zavod Nefiks organizira mednarodni dogodek na temo solidarnostni, ki bo potekal 17. junija 2021, od 10.00 do 13.30, prek spletnega orodja ZOOM.

V dandanašnji dolgoživi družbi je pomembno poudariti pomen aktivnosti in ustvarjalnosti v vseh življenjskih obdobjih ter pomen medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti. V razpravi bomo naslovili današnje izzive in priložnosti za solidarnost mladih v dolgoživi družbi, koliko so mladi angažirani, kakšna je podpora lokalne skupnosti, nevladnih organizacij in drugih inštitucij mladim za solidarnost, kako solidarnost vpliva na kakovost bivanja vseh ljudi v skupnosti – solidarnost med mladimi in starejšimi, kako se lahko mladi vključujejo v solidarnostne, prostovoljske akcije ter kako lahko s tem prispevajo k aktivnemu staranju in izkoriščanju potencialov starejših. Prikazani bodo primeri dobrih solidarnostnih praks iz Slovenije in tujine, ki naslavljajo dolgoživo družbo.

Solidarnost je vrednota, ki jo je potrebno krepiti in širiti, predvsem med mladimi. Solidarni ljudje skrbijo drug za drugega, posameznika ne prepuščajo usodi, ampak mu pomagajo, da se z njihovo podporo izvleče iz težav. S tem seveda avtomatično poskrbijo tudi za lastno varnost, saj lahko računajo na solidarnost drugih, če se bodo nekega dne sami znašli v težavah.

Solidarnost realiziramo skozi majhne aktivnosti, ko pomagamo sošolcu ali sodelavcu pri kakšni nalogi, obiščemo babico in ji pomagamo pri hišnih opravilih, sosedu priskočimo na pomoč, ko nese težko breme v zgornje nadstropje ipd. Lahko pa se vključimo tudi v večje, organizirane prostovoljske akcije, ki jih na primer organizira lokalno društvo, pa naj gre za pomoč starejšim na domu ali čistilno akcijo. Krepitev solidarnosti skozi izkušnjo prostovoljskega dela ima lahko velik pomen pri razvoju mladih in hkrati velik pomen za aktivno staranje starejših, kadar gre za solidarnostne aktivnosti mladih za starejše.

Na dogodek so vabljeni mladi, inštitucije in nevladne organizacije, ki delajo na področjih mladih, starejših, medgeneracijskega sodelovanja in dolgožive družbe ter zainteresirana javnost.

Program:

10.00-11.30 Medkulturni dialog: EU in solidarnost v času krize

  • Jerneja Jug Jerše,  predstavnica Evropske komisije v Sloveniji
  • Dolores Kores, direktorica Urada za mladino
  • Nives Felić, predstavnica Zavoda Nefiks
  • Klavdija Mehle, predstavnica Občine Grosuplje
  • Anamarija Ahlin, predstavnica Mladinskega sveta Grosuplje

11.30-11.45 Odmor

11.45-13.30 Predstavitev akcij, iniciativ in dobrih praks organizacij iz različnih držav na temo solidarnosti oz. vključevanja mladih in starejših v času krize

Udeleženci bodo iz različnih evropskih držav, zato bo dogodek potekal v angleškem jeziku.

Aktivnost sofinancirata Evropska komisija iz programa Evropa za državljane in Ministrstvo za javno upravo.