Skoči na vsebino

Izzivi podeželja v občini Komenda

Tokratno srečanje deležnikov v Komendi smo izvedli 7. decembra preko spleta. Namen srečanja je bil, da skupaj prepoznamo izzive in oblikujemo ustrezne rešitve, ki jih udeleženci vidijo kot možnost sodelovanja med nevladnim sektorjem in občinarji za razvoj občine in razvoj podeželja.

Rešitve in zaključke delavnic bomo posredovali županu občine Komenda, g. Stanislavu Poglajenu, ter nato spremljali udejanjanje posameznih predlogov.

Ključni predlogi, ki so jih izpostavili udeleženci, so bili:

  • Sofinanciranje in njihovo vzdrževanje avtomatov, v katerih bi se promovirali lokalni kmetje, njihove dobrote. S tem bi potrošniki, tj. občani lahko dostopali do dobrin 24 ur na dan.
  • Urejanje in vzdrževanje poljskih poti.
  • Razpisi oz. poseben sklad, namenjen posebej za majhne kmetije in mlade prevzemnike. S tem bi jih dodatno stimulirali in spodbudili.
  • Brezplačna tržnica mladih kmetov na obeh večjih sejmih, ki jih organizirajo v občini Komenda.
  • Strokovni dogodek za mlade kmete, organiziran s pomočjo ZSPM.
  • Vzpostavitev informacijske table ob TIC-u, na kateri bi se oglaševali mladi kmetje, društva, deležniki, pomembni za turiste.
  • Promocija (mladih) kmetov v občinskem glasilu. Prav tako na FB strani občine (Komenda Moja občina, Komenda info) in na spletni strani.
Foto: Stičišče Središče, Zavod Nefiks

Udeleženec srečanja in občan Komende, Martin Grkman, je po srečanju povedal: »Zdelo se mi je fajn, dobro splanirano in vodeno. Bile so zelo dobre točke razprave, prav tako pa tudi končni rezultat in zaključki. Upam, da se bo to na občini prijelo, in da se bo kaj speljalo ter uresničilo.«

Tudi udeleženka srečanja in predsednica Društva kranjske in tržišče podeželske mladine, Barbara Lombar, je po posvetu strnila svoje vtise: »Vesela sem, da se organizirajo posveti, kjer mladi lahko izrazimo svoje izzive, s katerimi se dnevno soočamo. Naj bo ta posvet odličen začetek sodelovanja z deležniki, ki imajo moč za spremembe.«