Skoči na vsebino

Izzivi podeželja v Občini Domžale

V sredo, 16. septembra, je Zavod Nefiks v okviru projekta Stičišče Središče v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine v domžalskem Slamnikarskem parku organiziral posvet Izzivi podeželja z nevladnimi organizacijami, ki kot potencialni akterji razvoja podeželja delujejo na območju Občine Domžale. Namen dogodka je bil sooblikovanje predlogov za izboljšanje kakovosti življenja na območju podeželja v Občini Domžale. Navzoča sta bila podžupanja, mag. Renata Kosec, ter podžupan Marjan Ravnikar.

Foto: Zavod Nefiks

Posvet je bil sicer tretji v vrsti posvetov, ki so se in se še bodo v okviru Stičišča Središča odvili po različnih občinah Osrednjeslovenske regije. Že v uvodu v srečanje smo izvedeli, da se je skozi preostale posvete izkazalo, da društva po občinah premalo komunicirajo. “Prav to je namen teh srečanj – da se snidejo predstavniki različnih organizacij in društev znotraj občine in začnejo dialog o temah, pomembnih za lokalno okolje,” je dejala Alenka Blazinšek Domenis, moderatorka razprave in koordinatorica Stičišča Središča.

Več predstavnikov različnih organizacij je sicer izpostavilo, da z občino dobro sodelujejo. Marija Radkovič, predstavnica Društva upokojencev Domžale pravi: “Z občino dobro sodelujemo, bi si pa želeli, da bi imeli nek prostor, kjer bi se lahko povezovali z drugimi društvi. Tega povezovanja nam manjka.” Upokojenci sicer opažajo tudi pomanjkanje domov za ostarele in izpostavljajo, da je obseg pomoči na domu bistveno premajhen. Tudi v Čebelarskem društvu Domžale menijo, da z občino dobro sodelujejo, bistveno manj pa sodelujejo z ostalimi društvi, predvsem mladinskimi. “Povprečna starost naših članov je 58 let, kar je zelo visoka starost. Tudi mi, tako kot v društvu upokojencev, si želimo več tega sodelovanja z mladimi. In tukaj bi bil resnično koristen nek prostor, na katerem bi se lahko društva med seboj povezovala,” je dejal njihov predstavnik, Andrej Jus. Potrebo po povezovanju med društvi so izpostavili tudi v Zvezi prijateljev mladine Domžale, poudarili pa so tudi, da prijavljanje na evropske razpise od njih zahteva bistveno preveč časa. Eden izmed sklepov posveta je bil, da bo v kratkem organizirano digitalno posvetovanje in povezovanje med domžalskimi organizacijami.

Mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, je povedala, da pripravljajo rešitev v zvezi s prijavljanjem društev na evropske razpise. “Veseli nas, da imamo v naši občini toliko aktivnih društev. Njihova pomoč se je še posebej izkazala v času epidemije, ko so na primer v Društvu upokojencev poskrbeli za delitev mask najranljivejšim družbenim skupinam,” je dejala.

Zavod Nefiks bo prek Stičišča Središča v Domžalah poskrbel za organizacijo načinov, na katere bodo društva lažje komunicirala in med seboj izmenjevala ideje, ter skušal pomagati predvsem glede prijavljanja na različne evropske razpise.

Tadej Kobal