Skoči na vsebino

Društvo upokojencev Domžale je pričelo z izvajanjem prevoza starejših občanov

V Domžalah je v novembru zaživel nov projekt – brezplačni prevozi za starejše občane, katerega pobudnik in izvajalec je Društvo upokojencev Domžale v okviru projekta Starejši za starejše.

Društvo je pretekli teden prevzelo avtomobil, prevoze pa bodo opravljali njihovi prostovoljci. Več o samem projektu nam je povedala ga. Marija Radkovič, podpredsednica Društva upokojencev Domžale.

Kako ste prišli na idejo, da bi kar Društvo upokojencev Domžale izpeljalo tak projekt?

Potrebe, povpraševanje in izkušnje pri delu s starostniki so nas pripeljali do tega, da ljudje vse bolj neradi vozijo, nekateri pa imajo omejitev vožnje. Mnogi pa se bojijo peljati v Ljubljano, ki je prometno prenasičena in tudi parkirati skoraj nimaš kje, sploh okrog zdravniških centrov. Svojci le-teh imajo službe in jih ne morejo velikokrat voziti, ali so od staršev zelo oddaljeni.

Kako ste prepričali občino in župana?

Želeli smo, da ta projekt pelje PROSTOFER, ki so že uveljavljeni v tem in imajo izkušnje in svojo logistiko. Vendar Občina ni bila za to. Pobudo na Občinski svet smo podali v letu 2018, prav tako županu in podžupanji. Sodelovali smo pri izdelave ankete Občine in IRSSV, kjer smo izpostavili veliko potrebo po tem.

Pobudo smo dali tudi na javni razpis Občine, Pobude in predlogi za kakovostnejšo življenje starostnikov, ki ostajajo še v domačem okolju v Domžalah. Pridobili smo 11 prostovoljcev šoferjev ter logistično predstavili projekt Občini.

Nato je prišel javni razpis, na katerega smo se med drugim prijavili in uspeli.

Kakšno je zanimanje za to storitev?

Zanimanja je izredno veliko, vendar zaradi določenih omejitev v pogodbi, žal, ne moremo peljati vsakogar ( starost, višina pokojnine, stalno prebivališče…).

Kaj imate v načrtu za razvoj društva še za naprej?

V načrtu imamo še veliko, med drugim, da pridobimo Dnevni center aktivnosti DCA za starejše, kjer bo več dovolj velikih prostorov za aktivnosti, druženje, predavana, ples, pilates, Demenci prijazna točka, prostoročne dejavnosti, ali zgolj vsakodnevno druženje idr.. O tem se že pogovarjamo in dogovarjamo, upamo na čim prejšnjo realizacijo.

O samem prevozu pa …

Prevoza se lahko poslužujejo tisti, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • da so starejši od 65 let,
  • da imajo skupno pokojnino do 750 EUR,
  • da so prejemniki varstvenega dodatka,
  • da so prejemniki dodatka za pomoč in postrežbo,
  • da imajo stalno prebivališče v Občini Domžale,
  • da so socialno ogroženi.

Prevoz se bo opravljal na območju občine Domžale in tudi do lokacij izven nje, vendar največ 25 km v eno smer iz občine, praviloma za potrebe obiska zdravnika, lekarne, javnih ustanov, trgovine, pokopališča ter drugih programov in storitev za ohranjanje zdravja. Uporabnik bo za naročilo prevoza poklical na telefonsko številko 051 262 100, med 9 in 12 uro in se z organizatorjem prevozov dogovoril za termin storitve.