Skoči na vsebino

Otvoritev razstave Refugium

Finžgarjeva galerija vas vabi na otvoritev razstave

Vanda Vremšak Richter

Refugium

9. september 2020 ob 19.30
Finžgarjeva galerija, Kolezijska 1, Ljubljana –Trnovo

Glasbena spremljava
Teja Udovič Kovačič, harmonika

Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2020
ob torkih in sredah med 10. in 12. uro, ter po dogovoru po tel. 064 256 506

Slikarsko delo Vande Vremšak Richter je poetično, izrazno in izpovedno v polju čustvenega doživetja. Lovljenje ritma narave, ritma stvarnosti se v hotenju umetnice izpeljuje skozi podobe, ki rahlo, prefinjeno prelivno razvijajo izpoved. V nenehnem iskanje umirjenosti, skladnosti in lepote se skozi nekakšne »vizualne lekseme«, neštete oblike možnega, nepretrgoma ohranja v približevanju iskanega.

Likovno delovanje Vande Vremšak Richter, ki poteka že desetletja ima gotovo zanimivo in svojstveno določeno izhodišče in poreklo. Družinske korenine so jo, kot vnukinjo slikarja Toneta Kralja in hčerko skladatelja Sama Vremšaka, vsekakor opredelile že na začetku. Že kot otrok se je znašla v krogu mojstrov slovenske umetnosti. Občutje do izraza v podobi in vezanost na glasbo sta ji ostali vseskozi kot vodilo in lahko bi rekli, da sta ravno sledni ustvarili avtorico, katere podobe so danes pred nami.

Slikarkin izvedbeni poseg je dodelan. Uprizoritveni ekran zapolnjuje z amorfnimi sledmi, ki v zgoščeni strukturi linijskega in barvnega tvorijo podobo. Kljub navidezno vehemetni spontanosti v gesti je izvedbeni postopek, poslikava pri Vremšakovi zelo premišljena in natančna. Izbor kolorita in oblika sta združena v kompozicijo, ki na podlagi akvarelne fluidnosti, rahlosti in transparentne lazurnosti oddaja vsebinsko vzdušje »nadresničnega«, vzvišenega, estetsko sublimnega. Veščina slikarkinega dela se odlikuje v izjemni detajlni obdelavi, ki se kot preobčutljivo nalaganje slikovne
mase razvije v kompleksno imanenco optičnega.

Odlomek iz zapisa kustosa Dejana Mehmedovića ob razstavi „Zatišnost“
v Galeriji Insula v Izoli (2015)

Tags: