Skoči na vsebino

Okrogla miza: ‘Kako narediti svet prijazen kraj?’

Toplo vabljeni na okroglo mizo z naslovom “Kako narediti svet prijazen kraj?”. Dogodek bo potekal na mednarodni dan miru, in sicer v sredo, 21. septembra 2022, ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Naslov tokratne okrogle mize izhaja iz misli Alberta Einsteina, v kateri je pojasnil, kako naša notranja naravnanost vpliva na naše delovanje in kako s tem posledično krojimo svet.

“Mislim, da je najpomembnejše vprašanje, s katerim se človeštvo sooča, naslednje: “Je vesolje prijazen kraj?”. To je prvo in najosnovnejše vprašanje, na katerega si mora vsak človek odgovoriti sam.

Kajti če se odločimo, da je vesolje neprijazen kraj, potem bomo svojo tehnologijo, svoja znanstvena odkritja in svoje naravne vire uporabljali z namenom, da dosežemo varnost in moč na tak način, da bomo gradili večje zidove, ki nas bodo obvarovali pred neprijaznostjo in večja orožja, ki bodo uničila vse, kar je neprijazno. In verjamem, da se približujemo točki, ko bo tehnologija dovolj zmogljiva, da se v tem procesu ne bomo samo popolnoma izolirali, temveč se bomo tudi uničili.

Če se odločimo, da vesolje ni ne prijazno ne neprijazno, in da Bog praktično kocka z univerzumom, potem smo preprosto žrtev naključnih metov kocke in naše življenje nima pravega cilja ali smisla.

Če pa se odločimo, da je vesolje prijazen kraj, potem bomo svojo tehnologijo, svoja znanstvena spoznanja in svoje naravne vire uporabljali z namenom, da ustvarimo orodja in modele za razumevanje vesolja. Moč in varnost bosta namreč prišla skozi razumevanje delovanja in vzročnosti vesolja.

Bog ne kocka z vesoljem.”

–Albert Einstein

Zanimalo nas bo …

  • Kako in zakaj negovati čuječnost sredi negotovosti sveta?
  • Čuječnost do soljudi: kako soustvarjati vključujočo družbo?
  • Na svetu nismo sami: kako čuječe ravnati v okoljski krizi?
  • Zakaj in kako razvijati sočutje in modrost?
  • Biti sprememba, ki jo želimo v svetu ali zahtevati spremembe, ki jih želimo od sveta?

Izbrani sogovorniki bodo skupaj z voditeljico raziskovali, kako se naša notranja naravnanost zrcali na področjih:

  • vzgoje in pedagogike,
  • gospodarstva in podjetništva,
  • čuječnosti in meditacije,
  • politike in družbe na splošno.

Na znanstveni in hkrati izkustveni ravni bomo poskušali osvetliti pomen kultiviranja odprte, razumevajoče in sočutne naravnanosti – naravnanosti, ki je del čuječne prisotnosti.

Dobrodošli!

Tags: