Skoči na vsebino

Digitalna podpora na mladinskem področju s pomočjo aplikacije

  • Novice

V okviru projekta Akademija prostovoljstva smo na Zavodu Nefiks s trenerji in prostovoljci na terenu ugotovili, da ima vsak nekaj znanja in idej, v praksi pa se to naše znanje ne deli naprej. S trenerji, ki izvajajo usposabljanja na terenu in so si skozi večletne izkušnje predajanja znanja pridobili veliko bazo iger in dinamik za delo s skupino, smo želeli to znanje zbrati in mladim prostovoljcem omogočili boljšo podporo na njim bolj domačem teritoriju.

Izdelali smo mobilno aplikacijo Pika STOP, ki je namenjena vsem, ki delajo s skupinami ljudi in potrebujejo ideje pri izbiri primerne dinamike ali igre v skupini.

Ideja o aplikaciji je nastala v okviru projekta Akademija prostovoljstva, realizacija pa je nastala skupaj z trenerji ter prostovoljci na terenu, ki so se posvetili vsebini same aplikacije.

Na Nefiksu samega znanja o izdelavi nismo imeli, začeli smo z idejo po podpori v digitalnem mladinskem svetu.

Pri tehničnem vidiku izdelave aplikacije smo iskali različne možnosti in začeli z študentko, ki je v okviru študijske prakse začela z izdelavo aplikacije. Z razvojem in pojavljanjem težav smo ekipo širili, kjer so nam pomagali fantje iz Zavoda 404.

Tako smo tudi z veseljem sodelovali z mladimi študenti, ki so razvili nekaj svojega in pridobili novo znanji pri izdelavi aplikacije.

Pri izdelavi aplikacije smo se odločili, da razširimo znanje čim širši množici. Znanja je veliko v knjigah, vendar v praksi in na terenu ustrezne literature ni pri roki. Zato smo želeli vsebino prilagoditi tako, da je dostopna širši množici, in ne samo ali mladinskim delavcem ali skavtom, tabornikom in animatorjem. Verjamemo, da je nabor vsebine primeren za delo z različnimi skupinami – včasih tudi pri delu z starejšimi skupinami.

Prednost naše aplikacije, h kateri smo stremeli že od samega začetka, je ta, da je naša aplikacija dostopna tudi takrat, ko nismo priključeni na wi-fi ali sploh nimamo telefonskega signala. Iz praktičnih izkušenj, izvajanj usposabljanj (in skavtskih taborov) se nam je ta ideja zdela smiselna že od začetka. 😉

 

Verjamemo, da smo z izdelavo spletne aplikacije PIKA STOP v digitalnem svetu skozi enostaven projekt, kot je Akademija prostovoljstva, prinesli svež veter v mladinskem svetu in dodali en kamenček k izboljšavi IT tehnologije v svetu nevladnih organizacij.

Spletna aplikacija je dostopna v TRGOVINI PLAY na naslovu: Pika STOP – Aplikacije v Googlu Play.

V koliko imate še vi v vaši organizaciji kakšno idejo po novi igri, ki bi jo bilo dobro deliti z drugimi, nam le pišite na nefiks@nefiks.si.

Aktivnost sofinancirata Ministrstvo za javno upravo v okviru Javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019 in Urad RS za mladino.