Skoči na vsebino

Županova jama, turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Kakšno je poslanstvo vaše organizacije (na kak način bogatite skupnost) in kaj ste v lanskem letu počeli?

Poslanstvo društva je skrb za kraško jamo, ki je zaščitena kot naravni spomenik, urejanje jame in njene okolice, predstavitev naravnih lepot obiskovalcem ter oblikovanje različne turistične ponudbe. V lanskem letu smo oblikovali program za družine z otroci in izdali pravljico Dogodivščina netopirčka Branka.

Vir: Županova jama
Na katere dosežke vaše organizacije ste najbolj ponosni?

Ponosni smo na dolgoletno upravljanje z jamo in njeno okolico (od leta 1959), na mnogo različnih prireditev, ki jih izvedemo vsako leto, na animirana vodenja z našim junakom netopirčkom Brankom za družine z otroki ter vrtce in šole ter na ureditev centra za obiskovalce, kjer nas v prihodnje čaka še nekaj izzivov.

 

Kdo so obrazi vaše organizacije in kako doprinašajo k izvajanju vaših aktivnosti?

Člani vestno skrbimo za prireditve, vodenja po jami in promocijo ter udeležbo na delavnicah – v šolah, vrtcih, sejmih, Noči raziskovalcev, Lupi, NVO gre v šolo. Sodelujemo tudi pri družabnem in kulturnem življenju v kraju – pohodi, kulturne prireditve, izdajanje knjig.

 

Kaj so vaša najpomembnejša spoznanja na področju, na katerem delujete?

Skrb za zaščito jame, okolje in kvalitetno ter doživeto vodenje po jami na obiskovalcih pusti vtis in željo po vračanju.

 

Koga vabite v svoje vrste in kaj lahko pri vas počne?

Naši prostovoljci skrbijo za urejenost okolice jame in njeno notranjost ter pripravljajo prireditve. Skupaj se seveda podamo tudi na raziskovanje drugih jam.

Vir: Županova jama

 

Kaj lahko ponudite drugim organizacijam in kaj je tisto, kar bi od drugih organizacij sami potrebovali?

Ponujamo različne oglede Županove jame – doživljajski, družinski, s svetilkami, prostor za druženje in številne prireditve, na katere z delavnicami povabimo tudi različne organizacije.

 

Kaj ste dosegli v minulem letu v sklopu programa NVO s potencialom in kakšen vpliv je imel ta program na vašo organizacijo?

V programu smo bolje osmislili naše poslanstvo, bolj strukturirano pristopili k organizaciji prireditev, izdelali komunikacijski načrt, izboljšali objave na družbenih omrežjih, izboljšali naše sporočanje (prireditve, programi vodenja) in komunikacijo z različnimi deležniki.

 

Kje se vidite čez 3 leta in kako vam pri tem pomaga Stičišče Središče?
Čez 5 let se vidimo kot bolj prepoznavna slovenska turistična jama z raznovrstnim naborom dejavnosti za naše obiskovalce ter odprtjem povečanega in prenovljenega turističnega-kraškega centra za obiskovalce, vključno s ponudbo. Stičišče središče nam pomaga z znanjem za pridobivanje sredstev, izboljšanjem naše komunikacije in celostne podobe.

 

Županova jama, turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje

Spletna stran
  FB