Skoči na vsebino

Zakaj preučiti konkurenco

Zato, da smo lahko kot organizacija naravnani razvojno, ob tem pa odgovarjamo na potrebe svoje ciljne publike, pogosto ni dovolj, da zgolj ponavljamo aktivnosti, ki jih izvajamo že desetletja. Tudi naši zvesti udeleženci bi verjetno z veseljem sprejeli kakšno novost. Organizacije, ki so vključene v zveze, imajo tukaj nekaj prednosti, saj imajo možnost za večjo medsebojno izmenjavo informacij in idej.

Če ostajamo zgolj na ravni okolja, v katerem živimo, med nami ves čas krožijo enake zamisli. Pokukajmo malce dlje! Če govorimo kak tuj jezik, poiščimo organizacije iz drugih držav. Ena izmed možnosti je iskanje podobnih organizacij preko EPALE, kjer ne le najdemo podobne organizacije, ampak se lahko v prihodnosti z njimi prijavljamo tudi na razpise, ki jih v okviru programa Evropa za državljane financira EU.

Prav nič pa ni narobe, če malo pogledamo tudi, kaj se dogaja v kakšni od sosednjih regij. Tudi tam so vaši podobne organizacije, od katerih se lahko učite, pridobivate ideje za lastne aktivnosti ali pa se skozi kakšno aktivnost celo povežete!

Nekaj priložnosti za povezovanje najdete tudi na strani Stičišča Središče, kjer lahko pogledate ponudbo drugih organizacij in kamor lahko vpišete svojo v razdelku NVO prijaznosti.

V vsakem primeru je dobro, da pregledate, kaj delajo vam sorodne organizacije, tako na ravni EU, kakor tudi doma – morda pa so oni po kakšni čisto drugačni poti rešili velik problem, s katerim se že dolgo ukvarjate sami!