Skoči na vsebino

[Vabilo] Aktivistična Mavrica želja: Duševno zdravje je človekova pravica!

  • Novice

KUD Transformator vabi na brezplačno vikend izobraževanje z gledališčem zatiranih o družbenih vplivih na duševno zdravje ljudi.

Aktivistična Mavrica želja: Duševno zdravje je človekova pravica!

  • 5. januar 2024, 17:00–20:00
  • 6. januar 2024, 10:00–15:00
  • 7. januar 2024, 10:00–15:00 in ustvarjanje videa: 15:00–19:00

Prijave zbirajo do 1. 1. 2024 na tej povezavi.

Vir: KUD Transformator

V začetku leta 2023 je Vlada RS sprejela sklep o razglasitvi leta 2023 za slovensko leto duševnega zdravja, dejanja javnega zdravstva in države pa tega ne odražajo. Kot odgovor na situacijo se bo znotraj izobrbaževanja izvedlo tri aktivnosti:

  • Intenzivna delavnica Mavrice želja po metodi gledališča zatiranih. Glavni namen delavnice bo uporaba tehnike za izdelavo zagovorniškega videa, ki bo predstavljal glas mladih z zahtevami po družbenih in zapostavljenih vidikih duševnega (ne)zdravja, video pa bo pomemben tudi v drugem koraku odgovora državi in stroki.
  • V partnerstvu s Pedagoško fakulteto, Fakulteto za socialno delo v Ljubljani in kolektivom Bralnega krožka kritične psihologije, se bo marca 2024 organiziralo javno okroglo mizo, na kateri želijo s strokovnjaki_njami in mladimi odpreti interdisciplinarno razpravo o družbenih vplivih na duševno zdravje posameznika, pomenu osamljenosti in skupnosti kot zdravilu, pa tudi mogočih skupnostnih oblikah samo-pomoči in drugih nujnih korakih za blaženje ter preprečevanje razsežnosti duševnih stisk med mladimi in celotno populacijo. Tam bo predvajan tudi zagovorniški video, okrogla miza se bo predvajala v živo.
  • Na okrogli mizi se bo spodbudilo povezovanje v kolektiv, ki bo strokovno in splošno javnost ozaveščal o družbeni pravičnosti kot osnovi za izboljšanje duševnega zdravja prebivalstva ter nadaljeval s predajanjem sporočil in zahtev odločevalkam_cem.

Izobraževanje je brezplačno, obvezna pa je udeležba vse dni.

Več informacij je na voljo tukaj.