Skoči na vsebino

[Prejeli smo] Ljudje ne postanejo zasvojeni zaradi neumnosti ali lenobe

V četrtek, 19. 10. 2023, je v organizaciji Zavoda Pelikan – Karitas potekal enodnevni strokovni seminar, na katerem je so bile v središču pozornosti aktualne teme, kot so varni in sočutni odnosi, ki so temelj za duševno zdravje. Seminar je bil namenjen strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo z osebami, ki imajo težave z zasvojenostjo in težave v duševnem zdravju. Tema seminarja ima globok vpliv na življenja mnogih.

V prvem planu so udeleženci dogodka, ki jih vidimo v hrbet. Zadej levo sedijo na stolih na odru tri osebe, ki odgovarjajo na vprašanja udeležencev.
Razprava s predavatelji | Vir: Zavod Pelikan – Karitas

Leto 2023 je slovensko leto duševnega zdravja in v luči tega smo tudi v Zavodu Pelikan – Karitas, katerega glavni namen je pomagati ljudem, ki se znajdejo v stiski zaradi zasvojenosti ali nasilja v družini, želeli »preko odprte, iskrene in sočutne diskusije«, h kateri je v pozdravnem nagovoru pozval Jože Gornik, direktor Zavoda Pelikan – Karitas, izmenjati dobre prakse pomoči. Seminar je potekal v Antonovem domu v Ljubljani in se ga je udeležilo več kot 170 udeležencev.

Dogodka se je udeležil tudi predstavnik Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Gregor Majcen, ki je poudaril: «Stiske, s katerimi se soočajo ljudje, zahtevajo drugačen, prilagojen odziv« in da bo ministrstvo pri načrtovanju aktivnosti dosledno upoštevalo načelo, da »nič o uporabnikih brez izraženih mnenj uporabnikov«.

Tekom dopoldneva so se zvrstili štirje strokovnjaki s področja duševnega zdravja in odvisnosti. Začeli sta predavateljici dr. Tatjana Rožič in Anja Grilc, obe specialistki zakonske in družinske terapije, ki sta postavili teoretični okvir za nadaljevanje srečanja. Dr. Tatjana Rožič je v svojem prispevku predstavila temeljne elemente varne navezanosti, vlogo staršev ter njihovo držo, ki pripomore k razvoju varne navezanosti otroka. Izpostavila je, da je varnost globoka notranja izkušnja. Varnost ni stvar odločitve, ampak je izkušnja, ki jo doživimo v odnosih. Varno navezanost z otrokom pa se gradi preko igrivosti, sprejemanja , radovednosti, empatičnosti. Varen stik pa je vedno odgovornost staršev.

Predavateljica Anja Grilc nam je predstavila, kaj se z otrokom dogaja takrat, ko družina ni varna baza. Izpostavila je ugotovitve, kako travme ali obremenjujoče življenjske izkušnje vplivajo na sposobnost regulacije čustev in kako se to odraža v otrokovem delovanju. Izvedeli smo, da je v ozadju še tako neustreznega vedenja otroka klic po pripadnosti, ljubljenosti in varnosti.
V drugem delu je predaval strokovni vodja Terapevtske skupnosti za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju Zavoda Pelikan – Karitas mag. Drago Sukič, ki je preprosto povzel zasvojenost: »Ljudje ne postanejo zasvojeni zaradi neumnosti ali lenobe. Preden je odvisnik razvil kompulzivno vedenje ali začel zlorabljati psihoaktivne snovi, se je soočal z bolečino, za katero ni našel zdravila.«

Zadnja predavateljica mag. Mojca Hvala Cerkovnik, supervizorka in vodja dnevnega programa na CZOPD, pa je predstavila delo z družino po metodi motivacijskega intervjuja. Največji izziv pri delu pa je uskladiti pričakovanja družine, ki so pogosto zelo različna. Na eni strani si odvisnik ne želi pustiti droge, medtem ko svojci zahtevajo od njega ravno to.
Bilo je prijetno in poučno. Pridobili smo novo znanje in ustvarili nove povezave, ki jih bomo uporabili za skupni namen – pomagati tistim, ki se znajdejo v primežu odvisnosti.

Pripravila: Lea Tihle, strokovna delavka v Zavodu Pelikan – Karitas
Foto: Zavod Pelikan – Karitas