Skoči na vsebino

Povabimo nove sosede k sodelovanju!

Društva in druge nevladne organizacije ugotavljajo, da jim primanjkuje članov in pripadnikov. Verjamejo, da bi svoje poslanstvo lahko bolje izvajali, če bi se jim pridružil kdo več. V času, ko je od vsega najtežje najti čas in seveda interes za sodelovanje, vam v razmislek dajemo nekaj predlogov, kako pritegniti še koga.

Kdo so?

Prvi in zelo pomemben del naloge je, da ugotovimo, kdo so naši potencialni člani ali uporabniki. Verjetnost, da se nam bo pridružil kdorkoli je precej utopična. Bolj verjetno je, da se nam bodo pridružili ljudje, s katerimi delimo interese in za to lahko najdejo vsaj nekaj časa tedensko. Razmejiti pa je dobro tudi med tistimi, za katere želimo, da se zgolj udeležijo kakšne naše aktivnosti (delavnice, koncerta …) in tistimi, za katere je bolj verjetno, da se nam bodo pridružili tudi kot dejavni sooblikovalci aktivnosti. Kot primer – bolj verjetno je, da se bodo družine z manjšimi otroki udeležile zgolj kakšne družinske dejavnosti, medtem ko se nam bodo kot sodelujoči bolj verjetno pridružili tisti, ki so samski, imajo že večje otroke in niso več tako obremenjeni z vsakodnevno družinsko skrbjo. Velik potencial pa je tudi med tistimi, ki se pripravljajo na upokojitev.

Kaj lahko počnejo?

Vabilo, “pridružite se nam” je premalo konkretno, tudi če gre za pevski zbor. Kolikokrat ste se že sami odzvali zgolj na takšno vabilo? Ne prav dostikrat. Smiselno bi bilo vnaprej pripraviti nabor zanimivih aktivnosti, ki jih lahko “novi” pomagajo izvajati. Pri tem je potrebno poskrbeti, da bodo aktivnosti zanje privlačne, ne prezahtevne – a tudi ne prelahke in da bodo imeli občutek, da nekaj koristnega počnejo. Vsekakor pa nikar ne zanemarite komponente prijetnega druženja – saj je poleg interesa za vsebino običajno to glavni razlog, zakaj se ljudje aktivnosti sploh udeležujejo.

Ponavljajoče aktivnosti

Če želite sploh spoznati “nove sosede”, pa tudi vse ostale prebivalce skupnosti, je v to potrebno vložiti veliko napora, ob enem pa se oborožiti s potrpežljivostjo. Morda ga ne zmore eno samo društvo in je smiselno, da se društva v kraju organizirajo in povežejo, da lahko zagotovijo dovolj aktivnosti, da se v lokalnem okolju zgodi premik. Za to, da se ljudje (ponovno) spoznajo med seboj pa tudi z vami, morajo imeti na voljo periodične (enkrat na teden – idealno) aktivnosti na istem mestu srečevanja. Šele ko se isti ljudje večkrat srečajo na istem mestu, je čas, da jih povabite tudi k sodelovanju v vašem društvu.

Pozor pri izbiri termina – če nagovarjamo “nove sosede”, za katere vemo, da so v kraju prisotni samo med tednom popoldne, vikend aktivnosti niso najbolj primerne. Med samim dogajanjem pa nekje ob robu pripravite tudi projekcijo slik vaših aktivnost, da vas bodo bolje spoznali. Projekcijo lahko tudi kot promocijsko aktivnost izvedete ob kakšni drugi priložnosti, v večernih urah, ko bo bolje vidna.

Nekaj idej za aktivnosti, ki zbližujejo sosede

Našteli bomo nekaj idej, seveda pa je smiselno, da se lotite takšnih, ki so najbližje vašemu poslanstvu. Verjetnost, da boste z enkratnim dogodkom pridobili članstvo, je majhna, a aktivnost vseeno predstavlja korak k medsebojnemu spoznavanju.

  • Organizirajte interaktivne dogodke, a ne zahtevajte sodelovanja: dajte jim priložnost, da sodelujejo, a pustite jih pri miru, če tega ne želijo. Za razliko od nastopov, kamor pridejo kot poslušalci ali gledalci, imajo pri takšnih dogodkih možnost a ne obvezo sodelovanja. Kaj bi to lahko bilo: turnirji družabnih iger, sajenje rastlin, delavnice ročnih spretnosti, športni turnirji, knjižnica pod krošnjami, plesne delavnice, kjer se naučijo koreografije …
  • Pomoč pri organizaciji zaključnih dogodkov šolarjev in staršev: v juniju bodo imeli otroci s starši ogromno zaključnih dogodkov – piknikov, srečanj. Ponudite šolam in vrtcem, da jim dogodke lahko pomagate izvesti, ponudite jim svoje prostore za druženje, pripravite hrano …
  • Organizirajte izmenjevalnice: mnogi priseljenci v vašem lokalnem okolju nimajo znancev in družine, ki bi jim posojali stvari. Znajti se morajo sami, zato bi jih lahko pritegnila aktivnost, kjer je mogoče ugodno dobiti predmet, ki ga potrebuješ, ali “se znebiti” otroške opreme, ki je ne potrebujejo več.
  • Organizirajte aktivnosti za družine: če ugotavljamo, da je med priseljenimi največ mladih družin, je zagotovo smiselno, da se organizira aktivnosti, ki bi bile lahko zanimive zanje, če je le mogoče takšne, da se starši in otroci ločeno, a istočasno, dobijo na neki aktivnosti.
  • Organizirajte poletna varstva za otroke: seveda samo, če imate za to vse potrebno, predvsem z vidika varnosti, ustreznega kadra in prostorov. Največja potreba staršev, ko ni šole, je namreč, kako poskrbeti za svoje osnovnošolske otroke.
  • Organizirajte turistična vodenja za domačine, predvsem za nove sosede. To lahko storite v sodelovanju z Društvom turističnih vodnikov ARGOS, ki vaše kraje dobro poznajo. Skupaj pripravite program, ki ne bo vključeval le predstavitve kraja pač pa tudi organizacij, ki v njem delujejo in povabila za vključitev. Kako pa to izgleda, lahko sami preverite 1. 6. 2023 ob 18.00 v Grosupljem.