Skoči na vsebino

Kako lahko pomagate na občinski ravni

Tako nevladne organizacije kot posamezniki lahko pomagate pri nudenju pomoči najbolj ranljivim v obdobju spopadanja z virusom SARS-CoV-2. Zaradi pomembnosti ustrezne koordinacije in množičnosti vas pozivamo, da se priključite eni od spodaj naštetih organizacij, ki iščejo prostovoljce. V kolikor želite pomagati kot organizacija, to storite v sodelovanju z organizacijo, ki koordinira pomoč v občini

Seveda pa lahko pomagate tudi tistim v svoji najbližji okolici – varovanje otrok, pomoč pri nakupovanju in dostavi zdravil.

Ob katerikoli vrsti prostovoljstva pa vas pozivamo, da le to opravljate, v kolikor ste zdravi in upoštevate vsa navodila za preprečitev širjenja virusa.

Spodaj so našteti kontakti po posameznih občinah v Osrednjeslovenski regiji.


Pomoč v lokalnem okolju

Občine večinoma sodelujejo z lokalnimi enotami Rdečega križa, Slovenske karitas in Civilne zaščite.

Mestna občina Ljubljana
Tisti, ki ste pripravljeni pomagati pri nujnih varstvih otrok, se lahko obrnete na Zvezo prijateljev mladine Moste Polje (koordinatorka: vodja projektov za mladostnike Nina Balent, e naslov nina.balent@zpmmoste.net). Omogočili so tudi vnos podatkov za prostovoljce preko spleta na povezavi.
>>> Več informacij

Prostovoljci se lahko obrnete tudi na Rdeči križ.

Občina Borovnica
Vse tiste, ki so zdravi in mlajši od 50 let in so pripravljeni prevzeti varstvo otrok, katerih starši so dolžni opravljati svoje delo, da to sporočijo na telefonsko številko  041 440 701, ali preko e-pošte na: obcina@borovnica.si.
>>> Več informacij

Občina Dobrepolje
Če menite, da ste zdravi in vsaj v osnovi usposobljeni za varstvo otrok, prosimo, da svoje podatke sporočite na e-naslov cz@dobrepolje.si.
Ob prijavi sporočite: ime, priimek, naslov, kontaktne podatke: e-naslov in telefon, izobrazbo ali izkušnje pri delu z otroki.
>>> Več informacij

Občina Dobrova – Polhov Gradec
Za nudenje pomoči na območju občine Dobrova – Polhov Gradec se obrnite na Rdeči križ.

Občina Dol pri Ljubljani
Za nudenje pomoči na območju občine Dol pri Ljubljani se obrnite na Rdeči križ.

Občina Domžale
Za nudenje pomoči na območju občine Domžale se obrnite na Rdeči križ Domžale (tel. št.: 01  729 23 33, email: domzale.ozrk@ozrks.si)

Občina Horjul
Ste pripravljeni pomagati in priskočiti na pomoč sokrajanom? V kolikor ste iz občine Horjul, lahko svojo pripravljenost za pomoč sporočite na telefonsko številko 040 350 273 ali na 01 7591 120 (Občina Horjul).

Občina Ig
Za nudenje pomoči na območju občine Domžale se obrnite na krajevno enoto CZ Ig.

Občina Ivančna Gorica
V kolikor ste zdravi, mobilni in brez kroničnih bolezni ali kroničnega bolnika med svojimi najbližjimi ter v zadnjih 14 dneh niste bili v neposrednem stiku z okuženimi in ste pripravljeni pomagati pri:

  • dostavi nujnih življenjskih potrebščin ljudem na domu v primeru izolacije ali karantene in še posebej starejšim;
  • koordinaciji ali logistični podpori za nudenje pomoči;
  • izvedbi drugih nalog po dogovoru s Civilno zaščito Občine Ivančna Gorica;
  • sodelovanje v ekipah prve pomoči, v kolikor imate opravljen bolničarski tečaj.

Svoje podatke, IME IN PRIIMEK, TELEFON, ELEKTRONSKO POŠTO in vaše morebitne KOMPETENCE in VEŠČINE na področju zdravstva, sociale, dela z otroki, oskrbe z nujnimi življenjskimi potrebščinami, … posredujete na e-pošto: tatjana.markelj@ivancna-gorica.si ali na telefonsko številko oziroma SMS sporočilom na: 041 788 660 vsak dan med 8.00 in 20.00 uro.
>>> Več informacij

Občina Logatec
Prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati pri varstvu otrok, za katere starši upravičeno ne morejo zagotoviti varstva za svoje otroke, zaprošamo, da svojo pripravljenost javite na telefonsko številko 01 7590 626. Informacijski center, ki bo prevzemal klice, bo vašo pripravljenost zabeležil in v primeru potreb, vas bomo povezali z družino, ki potrebuje pomoč pri varstvu.
>>> Več informacij

Občina Mengeš
V kolikor želite pomagati, se obrnite na Civilno zaščito Medvode: cz@medvode.si.

Občina Mengeš
Občina Mengeš in Civilna zaščita občine Mengeš pozivata vse prostovoljce, ki bi lahko nudili pomoč v Domu počitka Mengeš, da posredujejo ime in priimek, ter telefonsko številko ali elektronski naslov na e-naslov marko.kocjan@menges.si.
>>> Več informacij

Občina Moravče
Prostovoljno delo bo zajemalo pomoč občanom, ki zaradi bolezni, onemoglosti ali iz drugih razlogov ne morejo priti do osnovnih živil, zdravil in drugih potrebščin. Prav tako bo pomoč dobrodošla tistim staršem, ki zaradi narave svojega dela ne morejo preskrbeti varstva za otroke.
Vsi, ki ste pripravljeni pomagati, se lahko javite preko e-maila civilna.zascita@moravce.si ali samo z SMS sporočilom na številko 064 229 277.
V prijavi navedite vaš ime in priimek, ter vaš telefonski kontakt.
>>> Več informacij

Občina Škofljica
Prostovoljci boste aktivirani skladno s potrebami na terenu po navodilih Civilne zaščite. Zato pozivam predvsem mlade, starejše od 18 let, zdrave osebe brez kroničnih bolezni ali kroničnega bolnika med svojimi najbližjimi ter v zadnjih 14 dneh niso bili v neposrednem stiku z okuženimi ali v tujini naj se javijo na:
▸  Občinski center 051/632 035 – obcinski.center@gmail.com
▸  Občino Škofljica 01/360 16 00 – civilna.zascita@obcina.skofljica.si
▸  Predsednicam/kom vaških, krejevnih in četrtnih skupnosti na svojem območju.

Občina Šmartno pri Litiji
Prostovoljci za varovanje otrok se lahko prijavijo na info@smartno-litija.si ali pokličejo na telefonsko številko občine 01 8962 770 (telefon samo v času uradnih ur).

Občina Vodice
Prostovoljci za varovanje otrok se lahko prijavijo na hedvika.rosulnik@guest.arnes.si.

 


Rdeči križ

V Rdečem križu Slovenije na nacionalni ravni od samega začetka pozorno spremljajo informacije o širjenju virusa SARSCOV- 2, ki povzroča bolezen COVID-l9. Skladno s svojim poslanstvom in v vlogi pomočnika državi izvajajo naloge in aktivnosti za preventivo, zmanjševanje pretiranega odziva (panike) med splošno javnostjo ter informiranjem zaposlenih, članov in prostovoljcev Rdečega križa, ki enako delujejo v svojih okoljih.

V Rdečem križu iščejo mlade prostovoljce in prostovoljke, ki bi se jim pridružili pri nudenju različnih oblik pomoči.

PROSTOVOLJSTVO – Rdeči križ Slovenije

 

Pomagate lahko tudi s prostovoljnimi prispevki, ki jih bodo uporabili za izvajanje aktivnosti za zajezitev širjenja virusa. Te lahko nakažete na: TRR: SI56 0310 0111 1222 206, Sklic: SI00-96884, BIC: SKBASI2X, koda namena: CHAR, Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, SI -1000 Ljubljana, Namen: COVID – 19.

 

Slovenska karitas

Slovenska karitas te vabi, da se kot prostovoljec youngCaritas pridružiš akciji NAŠ KRAJ, NAŠE SRCE.

Glavni namen akcije je zagotavljanje pomoči za tiste osebe, ki so že v materialni stiski in tudi za ostale, ki v razmerah epidemije ne bodo mogle same poskrbeti za dostop do osnovnih življenjskih potrebščin. Trenutno za začetek izvajanja aktivnosti še ni potreb. Zato zaenkrat zbiramo bazo prostovoljcev, ki bo na voljo, ko bo pomoč potrebna.

Kaj bo tvoja naloga:

  • skladiščenje in dostava paketov hrane ranljivim skupinam,
  • pomoč pri redni delitvi Evropske hrane,
  • dostava rednih zdravil za starejše in kronično bolne ljudi v tvojem kraju,
  • in seveda še kakšna dodatna naloga, ki se bo pojavila glede na potrebe.

PROSTOVOLJSTVO – Slovenska karitas

 

Civilna zaščita

Znotraj občin so organizirani Občinski štabi civilne zaščite, ki izvajajo pomoč prebivalcem na področju občine, štabi največkrat delujejo v sodelovanju z občinsko upravo. Kot prostovoljci in prostovoljke se lahko odzovete vabilu občinskih štabov in tako prispevate in pomagate tam, kjer vas potrebujejo.

Kontakte občinskega štaba civilne zaščite najdete na spletni strani vaše občine. V kolikor ne najdete kontaktnih podatkov, se obrnite na občinsko upravo.