Skoči na vsebino

Po inkluzijo v hribe?

  • Novice

 

Planinska zveza Slovenije je ena največjih in najbolj množičnih nevladnih, prostovoljnih organizacij v Republiki Sloveniji. Združuje 290 društev s 58.000 člani. V okviru Planinske zveze Slovenije deluje odbor Planinstvo za invalide/OPP, da zapolni vrzel v smeri delovanja z invalidi/OPP.

Izdali so PRIROČNIK in PLANINEC, ki zajema več kategorij invalidnosti in priporočljive prilagoditve, namenjen pa je strokovnim delavcem, kakor tudi vsem planincem in zainteresirani javnosti. Poleg tega so izdali še DNEVNIK in PLANINEC, namenjen planincem invalidom. Vanj lahko planinec vpisuje svoje pohode, opis poti, žige. Letos bodo izdali še UČBENIK in PLANINEC, ki bo osnova za predajanje znanj in prilagoditev pri delu z invalidi/OPP in bo namenjen za strokovni kader in laično javnost.

Poleg pohodov, strokovnih usposabljanj, planinskih taborov in predstavitev po Sloveniji so v letih 2018 in 2019 izvedli akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah in Stopiva skupaj, osvojimo vrh s slepimi/slabovidnimi, s čimer promovirajo slovenski znakovni jezik, ozaveščajo o gluhoti in naglušnosti in vključujejo gluhe in naglušne v družbeno okolje ter predstavljajo planinstvo kot možnost aktivnega preživljanja prostega časa za kogarkoli.

V letu 2020 so si zadali izpeljati vsaj deset pohodov, vikend aktivnost in tabor na nacionalni ravni, kjer posameznikom omogočajo, da vse kar zmorejo sami naredijo sami. Izpeljali bodo tudi usposabljanja za strokovni kader, ki zajema predstavitev kategorij invalidnosti in inkluzijski pohod za praktičen prikaz pristopov dela z invalidi in za njih. Ponovno bodo izvajali do zdaj uspešne akcije kot so Gluhi strežejo v planinskih kočah, Stopiva skupaj, osvojimo vrh s slepimi/slabovidnimi, Gibalno ovirani osvajajo vrhove in slepi/slabovidni po slovenski planinski poti. V letošnjem letu bodo tudi razvili spletno aplikacijo za planinske poti za invalide/OPP in invalide na vozičkih, s katero bodo informirali planince o možnosti parkiranja, dostopnosti, zahtevnosti poti in fotografijami križišč in ključnih točk.

Invalidi/OPP zmorejo veliko in dokazali so, da so edine prepreke v naših glavah. Moramo jim samo dovoliti da nam pokažejo, da zmorejo tudi oni.