Skoči na vsebino

Ob mednarodnem dnevu mladih

  • Novice

Pandemija Covida-19 oziroma koronavirusa je dodobra spremenila življenje mladih na vseh področjih, od šolanja in službe, do preživljanja prostega časa. Mlade je zaznamovala sprememba šolanja, od vsakodnevnega preživljanja časa v šoli in na fakulteti s svojimi prijatelji, so bili primorani presedlati na sedenja za računalnikom za štirimi stenami.

Na prvi pogled se sicer to mogoče ne zdi velik problem, a vendar je druženje in socializacija pomemben del življenja mladih. V raziskavi Slovenskega javnega mnenja je večina mladih prijatelje in prosti čas ocenilo kot pomembno oziroma izjemno pomemben del njihovega življenja, čeprav se v raziskavi, ki je bila narejena v aprilu in maju, večina mladih še ni zavedalo, kako dolgo bo trajala pandemija in kakšne posledica bo prinesla.

Študentka Helena nam je zaupala svojo izkušnjo s študijem na daljavo:

Problem je prav tako za mlade, ki so letos zaključevali srednjo šolo, predstavljala priprava na maturo, veliko pa je bilo tudi odpovedanih maturantskih plesov. Dijakinja Taja, ki je letos zaključila četrti letnik gimnazije je povedala:

Težave se prav tako pojavljajo v povezavi s študentskim oziroma dijaškim delom, saj se je število ponujenih del v mesecu juniju zmanjšalo za kar 30 % v primerjavi z lanskim letom, s čimer je mnogo mladih ostalo brez še kako pomembnega vira dohodka. Položaj se je vsekakor spremenil tudi za mlade iskalce zaposlitve, saj se je brezposelnost povečala, prav tako pa so bila mnoga podjetja prisiljena zmanjšati število predvidenih novih delovnih mest v letu 2020.

V pogovorih so nam mladi prav tako zaupali, kaj sami menijo, da bi jim pomagalo iti skozi to težavno obdobje:

  • Večja pomoč mladim, ki zaradi razmer gredo skozi duševno stisko, zaradi pomanjkanja socialnega stika.
  • Boljša prilagoditev šolskega sistema dani situaciji, predvsem v smislu količine preživetih ur za računalnikom.
  • Obšolske dejavnosti so pomemben del življenja mladih, zato tu nanje ne smemo pozabiti in jih izvajati na daljavo.
  • Glede na situacijo s študentskim delom, je potrebno omogočiti finančno pomoč mladim, ki so ostali brez dela.

Na Zavodu Nefiks se bomo še naprej trudil, da bomo mladim omogočili čim več priložnosti za dodatna izobraževanja in delavnice preko spleta in v živo, da jim tudi v teh časih omogočimo pridobivanje še kako pomembnih znanj za prihodnost. Za mlade iskalce zaposlitve smo tudi pripravili niz »Kariernih koktajlov«, s katerimi jih želimo spodbuditi k aktivnemu iskanju zaposlitve, hkrati pa bomo zanje v jeseni organizirali tudi dva sklopa izobraževanj v sklopu Nefiks kariernih rešitev, Samostojno na trg dela in Manager družbenih omrežij.

Vir in foto: Zavod Nefiks