Skoči na vsebino

NLB z donacijo 1,35 milijona EUR spreminja našo domačo regijo v regijo polno priložnosti

V NLB odgovornost do njihovih strank, zaposlenih in širše družbe razumejo kot poslanstvo, ob tem pa se zavedajo, da družbe na bolje ne moremo spremeniti sami, temveč zgolj skupaj s plemenitimi posamezniki in organizacijami, ki že ustvarjajo boljše sledi. Skupaj z njimi bodo izboljšali kakovost življenja tu, kjer smo doma – v naši domači regiji. Na dogodku so bile donacije predane desetim organizacijam iz Slovenije.

Prejemnice donacije v Sloveniji

V Sloveniji donacije prejme deset organizacij v skupni vrednosti 500.000 EUR (vsaka organizacija 50.000 EUR). Pri izboru organizacij so želeli pokriti različna področja, in sicer skrb za otroke, skrb za socialno ranljive družine, skrb za starejše in tudi skrb za zaposlene, ki bi se zaradi bolezni ali nezgode znašli v stiski.

  1. Pediatrična klinika
  2. Zdravilišče RKS Debeli Rtič
  3. Sindikat NLB (fond za zaposlene v primeru bolezni ali nesreče)
  4. Slovensko društvo Hospic
  5. Dobrodelno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki
  6. Hiša zavetja Palčica
  7. Društvo Rdeči noski
  8. Zveza prijateljev mladine Slovenije
  9. Spominčica – Slovensko združenje za pomoč pri demenci
  10. Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna

Živimo v času, ko je individualizem čedalje bolj v ospredju. Zato je obstoj in delovanje NVO kot je Slovensko društvo Hospic neprecenljive vrednosti. V pomoč in oporo smo namreč ljudem, ki so v fazi umiranja ali žalovanja ob izgubi bližnjega. Finančna sistemska ureditev na žalost (še) ne zadostuje za naše delovanje. Potrebe so večje od naših zmožnosti. Brez sponzorjev in donacij ne bi zmogli. Hvaležni smo, da nas organizacije kot je NLB prepozna in podpre, da tako lahko skupaj soustvarjamo sočutno in srčno družbo še naprej. Iskrena in srčna hvala v imenu Slovenskega društva Hospic“, je ob prejemu donacije izjavila Andreja Cilenšek, vodja programa Prostovoljstvo v imenu Slovenskega društva Hospic, ki je tudi ena izmed NVO s potencialom v okviru aktivnosti Stičišča Središča, ki jim ob tem dogodku tudi čestita za trud in delo, ki ne ostaneta neopažena.

Slovensko društvo Hospic je predstavniku NLB podarilo tudi levčka objemčka, kot simbolično zahvalo – objem. Levček objemček namreč objame vsakega žalujočega otroka na taboru žalujočih otrok (vsak dobi svojega). | Foto: NLB Skupina

»Ob sporočilu, da prejmemo donacijo smo bili prijetno presenečeni, saj dejstvo, da nam že mnogo let stojite ob strani ni samoumevno zagotovilo za nove donacije,« so zapisali v Pediatrični kliniki in dodali: »Izražamo veliko hvaležnost NLB in njenim zaposlenim, da ostajate tradicionalen donator in največji podpornik Pediatrične klinike in s tem resnično izkazujete vašo zavezo družbeno odgovornega podjetja z občutkom tudi za najranljivejše skupine. Še posebej zato, ker je to odločitev vaših zaposlenih sodelavcev. Zahvaljujemo se vam v imenu slovenskih otrok, ki se zdravijo v naši kliniki in njihovih staršev in vseh sodelavcev na naši kliniki.«

Ob prejemu donacije so v Slovenskem združenju za pomoč pri demenci – Spominčica zapisali:

»Novica o donaciji nas je zelo presenetila in ganila, zlasti dejstvo, da so zaposleni v NLB d.d. z glasovanjem izbrali Spominčico med organizacijami oz. društvi, katerim bodo namenili donacije. To je izjemno priznanje in pohvala za naše večletno delo in prizadevanje za podporo osebam z demenco in njihovim svojcem. Zahvaljujoč donaciji bomo lahko okrepili našo podporo osebam z demenco in njihovim svojcem. Z izvedbo programov, ki jih izvaja Spominčica, si bomo še naprej prizadevali ustvarjati demenci prijazno okolje v Sloveniji.«

»Ob obvestilu, da bo Zveza prijateljev mladine Slovenije prejela donacijo za Hišo zavetja Palčica in za humanitarni program ENO SRCE, smo bili hvaležni vsem sodelavcem in sodelavkam NLB, ki prepoznavajo naše delo. V ZPMS smo namreč že 70 let prijatelji mladih in jih želimo opolnomočiti ter spodbujati na področjih, kjer to najbolj potrebujejo. Sredstva za Hišo zavetja Palčica bomo uporabili za izboljšanje življenja malčkov nameščenih v Kriznem centru za otroke Plačica, ki ga vodi CSD Ljubljana in so vaše pomoči potrebni. S sredstvi za humanitarni program ENO SRCE pa bomo otrokom iz socialno ogroženih družin dodelili štipendije, nekaterim pa bomo pomagali uresničevati njihove glasbene in športne potenciale,« je dejala Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Pobuda za donacije

NLB Skupina se je odločila za donacijo v skupni višini 1,35 milijona EUR na vseh trgih v njihovi domači regiji, kjer posluje. Zaposleni v NLB Skupini so predlagali skoraj 100 organizacij in z glasovanji na koncu izbrali več kot 30 prejemnikov, med katerimi so različna društva, humanitarne organizacije in skupine, ki jim bomo namenili sredstva.

 »Ob tokratni donaciji sem še posebej ponosen in to ne zgolj zaradi predanih in plemenitih organizacij, ki bogatijo našo družbo, temveč tudi zaradi sodelavcev v NLB Skupini, ki so resnično z veliko zavzetostjo in ponosom predlagali in glasovali za prejemnike donacij. NLB je s tem ponovno dokazala, da je veliko več kot zgolj regijska sistemska finančna institucija, saj s svojimi poslovnimi rezultati in trajnostnim poslovanjem predstavlja svetilnik, ki kaže smer tudi ostalim akterjem v regiji,« je povedal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB d.d.

Vir: Izjava za javnost NLB Skupina, Slovensko društvo Hospic
Avtor fotografij: Tomaž Kos