Skoči na vsebino

Najboljša pomoč je takojšnja pomoč…

  • Novice

Ampak upoštevajte drugo pravilo: najboljša pomoč je organizirana pomoč – delujte preko organizacij, ki imajo stik v lokalnem okolju in ki imajo informacije iz prve roke, gasilci, Civilna zaščita in drugi. Za čim bolj organizirano pomoč na terenu priporočamo, da svojo pomoč ponudite preko aplikacije Poplave 2023.

POMEMBNO: Kot opozarjajo humanitarna društva, pomoči ne zbirajmo in dostavljamo na lastno pest, saj s tem ogrožamo sami sebe ter ekipam na terenu povzročamo dodatno delo (ter ustvarjamo celo smeti). Materialno zbiramo in dostavljamo samo tisto, kar na zbirnem mestu tisti trenutek potrebujejo, saj nimajo možnosti sortiranja in skladiščenja. Zbrane in dostavljene stvari morajo biti čiste, sveže in uporabne tisti trenutek (npr. če gre za brisače, posteljnina ali oblačila, morajo biti ta čista in pripravljena za takojšno uporabo).

DENARNE DONACIJE

Slovenska karitas
Nakazilo na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: POMOČ NEURJE, sklic: SI 00 624. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Prispevek bo namenjen prizadetim v neurjih in poplavah.

Rdeči križ Slovenije
Donacijo lahko nakažete prek SMS-sporočila na 1919 (ključna beseda: UJMA5 ali UJMA10) ali pa jo nakažete na njihov TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. Donacije se zbirajo za prizadeto prebivalstvo pri sanaciji škode po neurjih in poplavah.

Zveza prijateljev mladine Slovenije
Nakazilo na TRR: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana; SI56 6100 0000 3512 232, sklic: SI00 245021, koda namena: CHAR, namen: Neurje. Sredstva zbirajo tudi s poslanim SMS. Vsi lahko pošljejo SMS s ključno besedo ENOSRCE5 na številko 1919 in na ta način donirajo 5 €. Zbrana sredstva bodo namenjena tistim, ki so najbolj prizadeti in potrebujejo nujno pomoč.

Pri donacijah pod kodo namena vedno dodajte CHAR, da ste upravičeni plačila provizije.

PROSTOVOLJNA POMOČ NA TERENU

Z željo po čim bolj organizirani pomoči na terenu priporočamo registracijo v aplikacijji Poplave 2023, kjer lahko ponudite prostovoljno (fizična pomoč, prevozi, mehanizacija, …) ali materialno pomoč. Po prijavi in glede na potrebe boste prejeli elektronsko napotitev na lokacijo, kjer je vaša pomoč potrebna in usklajena z občino, ter boste tam tudi sprejeti in vodeni.

Pri Slovenski filantropiji zbirajo podatke o prostovoljkah in prostovoljcih, ki so pripravljeni ponuditi pomoč ob poplavah. Svoje podatke jim lahko posredujete prek spletnega obrazca.

Pri Karitas iščejo prostovoljce za pomoč pri čiščenju poplavljenih domov. Svoje podatke jim lahko posredujete prek spletnega obrazca.

Prostovoljce iščejo v občini Medvode. Prijavite se prek njihovega spletnega obrazca ali pokličite na telefonsko številko 01 362 62 22 (med 8. in 20. uro). Po prijavi vas bodo kontaktirali z dodatnimi navodili. Prostovoljci poskrbite za ustrezna oblačila in obutev in po možnosti tudi opremo (rokavice, lopate, metle…). Predvidevajo, da bomo pomoč potrebovali več dni. Zbirno mesto prostovoljcev bo pred Športno dvorano Medvode. Če vas ne kontaktirajo takoj, prosijo za razumevanje, saj v primeru večjega števila prostovoljcev vseh ne bodo mogli aktivirati hkrati.


FOTO: Nives, arhiv Zavoda NEFIKS – Stičišče Središče

vir: