Skoči na vsebino

Na kratko o QR kodi

 • Novice

QR kode vidimo na plakatih, embalažah, vodijo nas do spletnih naslovov, telefonskih številk, preko njih se povežemo z internetom, pomagajo nam izpolnjevati položnice, plačevati račune, nakazati donacije, … So del našega vsakdana. Pogledali si bomo, kaj je QR koda, kako jo ustvarimo, kje vse še nam koristi in kako poskrbimo za varnost.

Kaj je QR koda in kako deluje

QR koda (Quick Response koda) je 2D koda, ki shranjuje informacije kot so spletni naslovi, WiFi podatki za povezavo, različne besedilne informacije. Zakodirane podatke lahko enostavno preberemo s pametnim telefonom – na novejših telefonih lahko QR kodo preberete s pomočjo fotoaparata oz. si namestite aplikacijo za branje QR kod.

QR koda je sestavljena iz črnih modulov, razporejenih v kvadratni mreži na belem ozadju. Podatki so zakodirani tako, da jih lahko skenerji hitro preberejo.

Čemu so namenjeni posamezni deli QR kode | Vir: Wikipedija

Izdelava QR kod

 • Uporabite zanesljive in preverjene generatorje QR kod, ki ne vključujejo zlonamerne kode ali sledenja.
 • Redno pregledujte in posodabljajte QR kode, ki jih uporabljate, da se prepričate, da vodijo na pravilne in varne naslove.

QR kode lahko brezplačno ustvarite v Canvi (tudi v brezplačni verziji).

Ustvaritev nov izdelek, nato zberete na levi strani “Aplikacije“, vtipkate QR ter izberete poljubno aplikacijo.

Več možnosti oblikovanja nam nudi “Gen QR” aplikacija.

Elementi, ki jih vnesete, spreminjate:

 • vnesete lahko različen tekst, naslov spletne strani,
 • dodate lahko sliko ali bolje – logotip vaše organizacije,
 • spreminjate lahko barve (krogci, okvirji, točke),
 • obliko točk v vzorcu (kvadrati, krogi, polkrogi, listi).

Primer QR kode, ustvarjene s Canvo, kjer lahko spreminjajmo barve elementov, obliko “točk”, dodamo sliko, logotip.

QR koda vsebuje točno tisto povezavo, ki smo jo zapisali. To pomeni, da je koda “brezčasna” ter bo zmeraj vodila na to spletno mesto, tj. https://sticisce-sredisce.si/na-kratko-o-qr-kodi/.

Branje QR kode s fotoaparatom na Android telefonu.

Fotoapart razbere QR kodo, a ne prikaže celoten naslov spletne povezave. Dober varnostni ukrep je ta, da povezave NE odpre samodejno, pač pa je potrebno klikniti na povezavo.

Branje QR kode z aplikacijo QR & Barcode Scanner na Android telefonu.

Prikazane so vse informacije, ki jih koda vsebuje, tj. celoten spletni naslov, daje nam možnost odpiranja, deljenja in kopiranja povezave.

Možnosti uporabe

QR kode imajo nešteto možnosti uporabe, ko začnete razmišljati o tem. Največkrat pa je to predvsem pripomoček za dostop do spletnega mesta brez tipkanja.

 • Na plakatih, vabilih, promo materialih, pingvinih, … uporabite kodo za povezavo do vaše spletne strani.
 • Igra iskanja zaklada. Besedilo namigov shranite v QR kode, ki jih nalepite na postojankah igre.
 • WiFi povezava v vašem domu, pisarni. To QR kodo lahko generirajo tudi vaši telefoni avtomatsko: odprite Wi-Fi omrežja, nato nastavitve izbranega omrežja, nato pa ikono za QR kodo. Telefon bo generiral kodo, ki jo lahko prenesete. Kodo nato natisnite, obesite na steno vaše pisarne in olajšate vašim obiskovalcem dostop do omrežja.
  *** QR kodo lahko generirate tudi v Canvi, pri čemer prilepite naslednje besedilo znotraj oglatih oklepajev in nadomestite ime omrežja in geslo. [WIFI:S:ime-omrezja;T:WPA;P:geslo;;]
 • QR koda za prejemanje donacij. Na povezavi najdete generator QR kode za zbiranje donacij, ki ga je programiral Rok Pisk ter je brezplačen za uporabo. Ustvarjena koda omogoča avtomatsko izpolnitev vseh potrebnih polj v mobilnih bankah.
 • Foto arhiv. V fizičen fotoalbum dodajamo le izbrane fotografije, vsi pa imamo iz raznih dogodkov po tisoče slik. V kolikor shranjujete vaše fotografije tudi na Google Foto, ustvarite nov album, kopirajte URL naslov ter ustvarite QR kodo, jo natisnete ter dodate v fizičen album.
 • Navodila za uporabo. Naložite navodila za uporabo izbrane naprave v Google Drive, kopirajte URL, ustvarite QR kodo, natisnite jo na nalepko, ki jo prilepite na napravo.
 • Telefonski klic. QR kodo ustvarite tako, da uporabite naslednje besedilo znotraj oglatih oklepajev in nadomestite telefonsko številko. [tel:040698915]

Poznate dober primer uporabe QR kod? Sporočite nam, da dodamo primer na zgornji seznam.

Spodaj je nekaj primerov QR kod, ustvarjenih v Canvi. Pri vseh so dodane na sredino fotografije, ki smo jih predhodno ustvarili. Zadnja QR koda je izdelana na strani QR koda za prejemanje donacij.

Povezava do spletne strani

QR koda pelje do spletne strani sticisce-sredisce.si.

V Canvi smo vnesli tekst:

https://sticisce-sredisce.si/

Besedilo

QR koda prikaže besedilo – uganko. Ali veste, kaj je odgovor?

V Canvi smo vnesli tekst:

Kaj lahko potuje po vsem svetu, ceprav je vedno na svojem mestu?

Povezava z internetom

QR koda nas lahko poveže z WiFi netom, poimenovanim INTERNET V PISARNI, geslo pa je GESLO123.

V Canvi smo vnesli tekst:

WIFI:S:INTERNET V PISARNI;T:WPA;P:GESLO123;;

Telefonski klic

QR koda nam ponudi možnost klica na vnešeno številko, v tem primeru telefonsko številko Zavoda Nefiks

V Canvi smo vnesli tekst:

tel:040698915

Email

QR koda nam ponudi možnost poslati email na naslov sticisce@nefiks.si

V Canvi smo vnesli tekst:

mailto:sticisce@nefiks.si

Donacija

V kolikor QR kodo odprete znotraj mobilne banke, “Slikaj in plačaj”, nam samodejno izpolni polja prejemnika in drugih polj. V zgornjem primeru je prejemnik Zavod Nefiks, donacija v znesku 5 EUR.

Varnostna tveganja pri skeniranju QR kod

1. Phishing in zlonamerne povezave
Ena glavnih nevarnosti QR kod je, da lahko uporabnike preusmerijo na zlonamerna spletna mesta. Ker vsebine QR kode ni mogoče videti brez skeniranja, lahko napadalci ustvarijo kode, ki vodijo na phishing strani ali strani, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo.

Kako se zavarujemo?
Preden odprete povezavo, preverite URL naslov, ki ga fotoaparat oz. aplikacija prikaže. V kolikor kljub temu odprete povezavo, bodite pazljivi na verodostojnost spletne strani. Lažne spletne strani imajo pogosto slovnične napake, logotipi niso čisto “tapravi”, …

Na sliki desno je prikaz skeniranja QR kod, ki smo jo ustvarili z enim od spletnih generatorjev kod. Generator je ustvaril lasten URL (www.qr.w69b.com…). Ko uporabnik odpre povezavo, ga ta preusmeri na eno naših strani.

To je primer slabe uporabe spletnega generatorja QR kod, saj osebi, ki kodo skenira, ne prikaže spletne strani, ki jo bo obiskala.

Hkrati lahko koda tudi neha delovati, v kolikor povezava, ki jo je generator, tj spletni ponudnik izdelave QR kod ustvaril, ne deluje več.

2. Lažne QR kode
Napadalci lahko na javnih mestih ali v marketinških materialih nalepijo lažne QR kode, ki zamenjajo legitimne kode. Uporabniki, ki te kode skenirajo, lahko nehote postanejo žrtve napadov.

Kako se zavarujemo?
Ne zaupajte QR kodam, ki so prelepljene čez sicer prepoznavne blagovne znamke. Ne skenirajte QR kod, ki so nalepljene na ulicah brez spremljajočega besedila.

3. Sledenje in kršenje zasebnosti
QR kode se lahko uporabijo za sledenje uporabnikom, ko skenirajo kodo in obiskujejo spletna mesta. Sledenje lahko vključuje zbiranje podatkov o napravi, lokaciji in obnašanju uporabnika na spletu. Na tem mestu se morate zavedati, da zbiranje podatkov poteka tako ali drugače, skoraj vsako spletno mesto zbira podatke o obiskovalcih.

Varnostni ukrepi za uporabnike QR kod

 • Preverite izvor QR kode, preden jo skenirate. Bodite pozorni na kode na sumljivih lokacijah ali materialih, ki niso zanesljivi. Npr. QR koda na embalaži izdelka je bolj varna kot QR koda na stebru ulične svetilke.
 • Uporabite aplikacije za skeniranje QR kod, ki prikažejo celoten naslov spletne strani, vse podatke, ki jih QR koda vsebuje.
 • Redno posodabljajte svojo napravo in uporabljajte varnostne nastavitve, ki preprečujejo samodejno odpiranje povezav.