Skoči na vsebino

Kako lahko kot nevladne organizacije in posamezniki pomagate

Tako nevladne organizacije kot posamezniki lahko pomagate pri nudenju pomoči najbolj ranljivim v obdobju spopadanja z virusom SARS-CoV-2. Zaradi pomembnosti ustrezne koordinacije in množičnosti vas pozivamo, da se priključite eni od spodaj naštetih organizacij, ki iščejo prostovoljce.

Seveda pa lahko pomagate tudi tistim v svoji najbližji okolici – varovanje otrok, pomoč pri nakupovanju in dostavi zdravil.

Ob katerikoli vrsti prostovoljstva pa vas pozivamo, da le to opravljate, v kolikor ste zdravi in upoštevate vsa navodila za preprečitev širjenja virusa.

 

Rdeči križ

V Rdečem križu Slovenije na nacionalni ravni od samega začetka pozorno spremljajo informacije o širjenju virusa SARSCOV- 2, ki povzroča bolezen COVID-l9. Skladno s svojim poslanstvom in v vlogi pomočnika državi izvajajo naloge in aktivnosti za preventivo, zmanjševanje pretiranega odziva (panike) med splošno javnostjo ter informiranjem zaposlenih, članov in prostovoljcev Rdečega križa, ki enako delujejo v svojih okoljih.

V Rdečem križu iščejo mlade prostovoljce in prostovoljke, ki bi se jim pridružili pri nudenju različnih oblik pomoči.

PROSTOVOLJSTVO – Rdeči križ Slovenije

 

Pomagate lahko tudi s prostovoljnimi prispevki, ki jih bodo uporabili za izvajanje aktivnosti za zajezitev širjenja virusa. Te lahko nakažete na: TRR: SI56 0310 0111 1222 206, Sklic: SI00-96884, BIC: SKBASI2X, koda namena: CHAR, Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, SI -1000 Ljubljana, Namen: COVID – 19.

 

Slovenska karitas

Slovenska karitas te vabi, da se kot prostovoljec youngCaritas pridružiš akciji NAŠ KRAJ, NAŠE SRCE.

Glavni namen akcije je zagotavljanje pomoči za tiste osebe, ki so že v materialni stiski in tudi za ostale, ki v razmerah epidemije ne bodo mogle same poskrbeti za dostop do osnovnih življenjskih potrebščin. Trenutno za začetek izvajanja aktivnosti še ni potreb. Zato zaenkrat zbiramo bazo prostovoljcev, ki bo na voljo, ko bo pomoč potrebna.

Kaj bo tvoja naloga:

  • skladiščenje in dostava paketov hrane ranljivim skupinam,
  • pomoč pri redni delitvi Evropske hrane,
  • dostava rednih zdravil za starejše in kronično bolne ljudi v tvojem kraju,
  • in seveda še kakšna dodatna naloga, ki se bo pojavila glede na potrebe.

PROSTOVOLJSTVO – Slovenska karitas

 

Civilna zaščita

Znotraj občin so organizirani Občinski štabi civilne zaščite, ki izvajajo pomoč prebivalcem na področju občine, štabi največkrat delujejo v sodelovanju z občinsko upravo. Kot prostovoljci in prostovoljke se lahko odzovete vabilu občinskih štabov in tako prispevate in pomagate tam, kjer vas potrebujejo.

Kontakte občinskega štaba civilne zaščite najdete na spletni strani vaše občine. V kolikor ne najdete kontaktnih podatkov, se obrnite na občinsko upravo.

 

Pomoč v lokalnem okolju

Občine večinoma sodelujejo z lokalnimi enotami Rdečega križa, Slovenske karitas in Civilne zaščite. Povezave do prijavnic za prostovoljstvo najdete zgoraj. Spodaj so naštete dodatne možnosti pomoči v lokalni skupnosti, ki so organizirane znotraj posamezne občine.

Mestna občina Ljubljana
Tisti, ki ste pripravljeni pomagati pri nujnih varstvih otrok, se lahko obrnete na Zvezo prijateljev mladine Moste Polje (koordinatorka: vodja projektov za mladostnike Nina Balent, e-naslov nina.balent@zpmmoste.net). Omogočili so tudi vnos podatkov za prostovoljce preko spleta na povezavi.
>>> Več informacij

Občina Borovnica
Vse tiste, ki so zdravi in mlajši od 50 let in so pripravljeni prevzeti varstvo otrok, katerih starši so dolžni opravljati svoje delo, da to sporočijo na telefonsko številko  041 440 701, ali preko e-pošte na: obcina@borovnica.si.
>>> Več informacij

Občina Dobrepolje
Če menite, da ste zdravi in vsaj v osnovi usposobljeni za varstvo otrok, prosimo, da svoje podatke sporočite na e-naslov cz@dobrepolje.si.
Ob prijavi sporočite: ime, priimek, naslov, kontaktne podatke: e-naslov in telefon, izobrazbo ali izkušnje pri delu z otroki.
>>> Več informacij

Občina Dobrova – Polhov Gradec
Pozivajo vse zdrave prostovoljce, ki lahko priskočijo na pomoč k organizaciji varstva, da se javijo na telefonsko številko 051 340 146 ali na 01 3601 800. Vsem, ki so do sedaj že ponudili svojo pomoč, se iskreno zahvaljujejo!
>>> Več informacij

Občina Ivančna Gorica
V kolikor ste zdravi, mobilni in brez kroničnih bolezni ali kroničnega bolnika med svojimi najbližjimi ter v zadnjih 14 dneh niste bili v neposrednem stiku z okuženimi in ste pripravljeni pomagati pri:

  • dostavi nujnih življenjskih potrebščin ljudem na domu v primeru izolacije ali karantene in še posebej starejšim;
  • koordinaciji ali logistični podpori za nudenje pomoči;
  • izvedbi drugih nalog po dogovoru s Civilno zaščito Občine Ivančna Gorica;
  • sodelovanje v ekipah prve pomoči, v kolikor imate opravljen bolničarski tečaj.

Svoje podatke, IME IN PRIIMEK, TELEFON, ELEKTRONSKO POŠTO in vaše morebitne KOMPETENCE in VEŠČINE na področju zdravstva, sociale, dela z otroki, oskrbe z nujnimi življenjskimi potrebščinami, … posredujete na e-pošto: tatjana.markelj@ivancna-gorica.si ali na telefonsko številko oziroma SMS sporočilom na: 041 788 660 vsak dan med 8.00 in 20.00 uro.
>>> Več informacij

Občina Logatec
Prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati pri varstvu otrok, za katere starši upravičeno ne morejo zagotoviti varstva za svoje otroke, zaprošamo, da svojo pripravljenost javite na telefonsko številko 01 7590 626. Informacijski center, ki bo prevzemal klice, bo vašo pripravljenost zabeležil in v primeru potreb, vas bomo povezali z družino, ki potrebuje pomoč pri varstvu.
>>> Več informacij

Občina Mengeš
Občina Mengeš in Civilna zaščita občine Mengeš pozivata vse prostovoljce, ki bi lahko nudili pomoč v Domu počitka Mengeš, da posredujejo ime in priimek, ter telefonsko številko ali elektronski naslov na e-naslov marko.kocjan@menges.si.
>>> Več informacij

Občina Moravče
Prostovoljno delo bo zajemalo pomoč občanom, ki zaradi bolezni, onemoglosti ali iz drugih razlogov ne morejo priti do osnovnih živil, zdravil in drugih potrebščin. Prav tako bo pomoč dobrodošla tistim staršem, ki zaradi narave svojega dela ne morejo preskrbeti varstva za otroke.
Vsi, ki ste pripravljeni pomagati, se lahko javite preko e-maila civilna.zascita@moravce.si ali samo z SMS sporočilom na številko 064 229 277
V prijavi navedite vaš ime in priimek, ter vaš telefonski kontakt.
>>> Več informacij