Skoči na vsebino

Kako do poceni prenosnika

Izzivi, s katerimi se soočamo v zadnjem letu, so nas zelo na hitro potisnili na delo in učenje na daljavo. To je za sabo potegnilo izjemno povpraševanje po IT opremi, predvsem prenosnikov in raznih računalniških komponent, ki jih na policah večkrat zmanjka.

Celoten članek, kjer so predstavljeni ponudniki ugodne računalniške opreme, s katerimi sodelujemo na Zavodu Nefiks, je objavljen tukaj, spodaj pa vam bomo predstavili ponudnike, ki so iz nevladniških vrst ali pa sodelujejo z njimi.

Društvo duh časa

Ko je govora o brezhibnih in (predvsem) brezplačnih računalnikih, se lahko vselej obrnete na Društvo za trajnostni razvoj Duh časa. Društvo Duh časa je za socialno ogrožene družine pripravil tudi posebno spletno stran z informacijami, kakšni so postopki za pridobitev IKT opreme.

Recosi

Na Zavodu Nefiks sodelujemo tudi s podjetjem Recosi, ki ponujajo obnovljeno računalniško opremo,  ki je brezhibna, cena pa primernejša plitkejšim žepom.

Ne bo odveč tudi poklicati in vprašati, če je kakšen računalnik mogoče na zalogi, ki pa ni objavljen na spletni strani. Oprema se namreč hitro premika.


Najverjetneje ostaja odprto vprašanje, zakaj se odločiti za rabljene računalnike oz. take, ki so bili obnovljeni. Razlogov je več, a poleg cene želimo izpostavili še dva:

  • Računalniki se s sorazmerno majhnim vložkov lahko obnovijo v skoraj prvotno stanje in za delček cene dobimo profesionalen računalnik, ki bi nam ga lahko zavidali le 5 let nazaj, ko je prišel na prodajne police.
  • Podjetja, ki računalnike obnavljajo, skrbijo za zmanjševanje tehnoloških odpadkov, ki so večkrat še popolnoma uporabni, a jih prvi lastnik ne potrebuje več (že amortizirani ali ne dohajajo najnovejših standardov). Z nakupom takih računalnikov lahko dobimo strojno opremo, ki je ni bilo sploh mogoče kupiti v maloprodaji.