Skoči na vsebino

Kako boste to leto izvedli občni zbor društva?

Občni zbor oziroma zbor članov morajo društva izvesti vsaj enkrat letno, kjer med drugi tudi potrdijo letno poročilo, ki ga je potrebno oddati na AJPES do zadnjega dne v marcu.

V preteklem letu smo zbore izvajali predvsem na daljavo – v živo preko spleta, po navadni pošti ali korespondenčno preko emaila. To leto ne bo nič drugače, o sami izvedbi pa moramo razmišljati že sedaj.

Kako vam lahko pomagamo na Stičišču Središče?

V kolikor želite izvesti zbor članov v živo preko spleta, vam nudimo brezplačno uporabo spletnega orodja ZOOM – dolžina srečanja je časovno neomejena ter omogoča do 500 udeležencev. V lanskem letu pa smo pripravili tudi priročnik za izpeljavo občnega zbora preko spleta, najdete ga tukaj.

Za tajnost glasovanja priporočamo uporabo sistema Helios Voting, več o uporabi najdete na spletni strani CNVOS-a, za testiranje uporabe ali pomoč pri pripravi glasovanja pa se lahko obrnete tudi na nas.

Za več informacij nas pokličite na 040 698 915 ali nam pišite na sticisce@nefiks.si.

V branje pa vam priporočamo tudi članek, kjer najdete podrobne informacije (predvsem iz pravnega vidika) glede izvedbe občnega zbora na daljavo, najdete ga tukaj (CNVOS).

Brezplačna orodja za izpeljavo občnih zborov na daljavo

 • ELEKTRONSKA POŠTA – Najbolj razširjeno in priročno orodje za izvedbo korespondenčne seje.
 • VIDEO KONFERENCE:
  • Jitsi Meet (odprto kodna spletna aplikacija, brez registracije, do 20 sodelujočih)
  • Spletne konference Arnes VID (temelji na odprtokodni rešitvi Jitsi, brez registracije, do 30 sodelujočih)
  • Cisco Webex (namizna ali spletna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih)
  • Zoom (namizna ali spletna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih, omejitev 40 minut)
  • Skype (namizna aplikacija, uporabniški račun, do 50 sodelujočih)
  • Google Meet (spletna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih, 1 ura).
 • FACEBOOK – Zaprte skupine omogočajo povezovanje članov društva – pri tem naletimo na omejitev, saj morajo biti člani tudi uporabniki Facebooka.
 • VIBER – Aplikacija omogoča brezplačno pošiljanje sporočil, slik in klicanje prek interneta. Tovrstna komunikacija je primerna za manjša društva, ki že uporabljajo skupinske klepete.

Orodja so povzeta po seznamu, ki ga je pripravil NVO-VID.

 

Če društva v svojih temeljnih aktih nimate določeno, da se lahko seje organov oziroma občni zbor izvede tudi na daljavo ali korespondenčno, potem se pri sklicu občnega zbora oprite na 114. člen #PKP6. Ta določa, da se lahko občni zbor, vse dokler veljajo omejitve gibanja in zbiranja, skliče in izvede korespondenčno, ne glede na to, kaj o sklicu določa temeljni akt društva.

Pri tem je potrebno zagotoviti enakopravnost sodelovanja članov, kar pomeni, da jim morate pravočasno poslati obvestilo (skupaj z morebitnim gradivom) o sklicu seje, jim omogočiti, da oddajo svoj glas ter jih po koncu seje o sprejetih sklepih tudi nemudoma obvestiti.

CNVOS
Vir: Pexels