Skoči na vsebino

Duh časa se z obnavljanjem računalnikov zavzema za trajnostni razvoj

  • Novice


Društvo za trajnostni razvoj Duh časa je organizacija, ki se zavzema za trajnostni razvoj, socialno enakost, skupno dobro, odprtokodno metodologijo ter 100% prehod na obnovljive vire energije. S svojim delom želijo javnosti prikazati možnosti, ki nam jih ponujajo odkritja v znanosti in tehnologiji, s katerimi bi zlahka dosegli naštete cilje.

Znotraj projekta Računalniki za socialno ogrožene deluje skupina prostovoljcev, računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda, kako cele gore še vedno uporabne računalniške opreme končajo na odpadu. Tako so se odločili vzeti stvari v svoje roke! Zato že od decembra 2011 zbirajo rabljeno računalniško opremo, jo usposobijo in brezhibne računalnike podarijo posameznikom in družinam v stiski ter neprofitnim organizacijam.

S svojim delom prispevajo k zmanjšanju količine odpadkov in z donacijo pomagajo tistim, ki si nakupa računalniške opreme ne morejo privoščiti. Vse kar delajo, je osnovano na t.i. gospodarstvu osnovanem na virih, ki predstavlja temeljni cilj njihove organizacije.

Na opremi, ki jo prejmejo preko donacij, najprej opravijo fizično čiščenje (prah) ter izbris podatkovnih nosilcev. Temu sledi pregled komponent in namestitev odprtokodnega operacijskega sistema ChaletOS, ki že vključuje kopico programov za urejanje dokumentov, pregledovanje in urejanje slik, predvajanje videoposnetkov, brskanje po spletu in podobno. Dodali so mu tudi paket programov izobraževalne narave.

Kako lahko sodelujete z društvom Duh časa?

Kot donatorji
Rabljeno računalniško opremo lahko podarite ter tako omogočite drugim posameznikom ali nevladnim organizacijam dostop do brezplačnega računalnika. V kolikor želite opraviti donacijo kot nevladna organizacija ali gospodarska družba, po potrebi podpišete tudi pogodbo o donaciji in izbrisu podatkov.

Kot prejemniki
Prejemnice računalnikov so lahko tudi neprofitne organizacije. To so nevladne in javne ustanove (mladinski, medgeneracijski, okoljski in podobni centri, vrtci, šole, društva, zavodi ipd.), ki delujejo v skupno dobro, ne glede na področje delovanja. Edina kriterija organizacije prejemnice sta neprofitnost in delovanje v širšo družbeno korist, kamor sodi tudi pomoč posameznikom.

Nameni uporabe računalnikov, ki jih podarijo organizacijam, so različni. Nekatere organizacije računalnik potrebujejo za lastno delovanje, druge z njimi opremijo prostore, namenjene njihovim uporabnikom ali obiskovalcem, lahko pa sodelujejo tudi kot posrednice in pomagajo pri predaji računalnikov socialno ogroženim posameznikom in družinam.

Če ste neprofitna organizacija in želite prejeti in/ali posredovati računalniško opremo, jim pišite na naslov racunalniki@duh-casa.si ali pa pokličite na telefon 068 154 063 ob delavnikih med 11. in 16. uro.