Skoči na vsebino

Društvo Mešani pevski zbor Biser

Predsednica Društva Mešani pevski zbor Biser iz Vodic, gospa Irma Bizjak, je predstavila društvo ter spregovorila o pomembnosti petja, druženja in povezovanja v pevskem zboru ter širše. »Zdaj nam je dolgčas. Pogrešam pevce, vsak teden jih kontaktiram preko elektronske pošte ali sporočil,« še pravi in dodaja, da Biser vabi v svoje vrste, takoj ko bo potekel koronačas in bodo zopet pričeli z vajami.

Kakšno je poslanstvo vaše organizacije (na kak način bogatite skupnost) in kaj ste v lanskem letu počeli?

Naše poslanstvo je ohranjanje slovenske pesmi in besede. V lanskem letu smo imeli dva letna koncerta, nastopali pa smo tudi v domovih starejših in na občinskih prireditvah. Letni koncert smo imeli decembra v Vodicah, tik pred poletnimi počitnicami pa smo organizirali koncert z vsemi zbori, torej še s tremi, ki delujejo v občini Vodice. Tako smo imeli skupno predstavitev, na koncu pa smo skupaj zapeli nekaj pesmi. V domove starejših pa se odpravimo v Cerklje na Gorenjskem, v Ljubljano za Bežigrad, marca smo sicer ta nastop morali izpustiti zaradi situacije s koronavirusom, letos pa smo bili tudi v domu v Preddvoru. Zame osebno so najlepši nastopi prav v takih institucijah. Za nas, nastopajoče, je lepo, pa tudi za njih. Vedno nas tako lepo sprejmejo.

 

Na katere dosežke vaše organizacije ste najbolj ponosni?

Ponosna sem, da smo še vedno lahko zbor in da obstajamo. Imam stike z drugimi zbori in povsod opažam, da ljudje nimajo časa, da je hudo pomanjkanje pevcev. Sicer jih tudi pri nas primanjkuje, zlasti moški del, vendar se kljub temu dobivamo, smo vsak teden skupaj in potem lahko organiziramo nastope in druženja. Skupaj smo ne zaradi vaj kot tedenske obveznosti, temveč ker nas združuje prijateljstvo, veselje do petja, dobra volja. Na to smo res lahko ponosni, ker tega v zdajšnjem času ni veliko. Ljudje hitijo vsak zase, po svojih opravkih. Saj smo tudi mi kdaj obremenjeni, a ko se znajdeš na vajah, je zelo prijetno.

 

Kdo so obrazi vaše organizacije in kako doprinašajo k izvajanju vaših aktivnosti?

Sami pevci, 18 nas je, ter seveda zborovodja kot umetniški vodja. Veseli pa smo, da ima tudi Občina še kar nekaj posluha in smo lahko del njihove skupnosti. Tudi župan nas podpira pri naši dejavnosti, obiskuje naše občne zbore in tudi koncerte. Povezava je in smo nanjo lahko ponosni.

 

Kaj so vaša najpomembnejša spoznanja na področju, na katerem delujete?

Spoznanje, da vsak rad prisluhne slovenski pesmi. Seveda so veseli popevke v angleščini ali v kakšnem drugem jeziku. Zlasti na koncertih pa čutimo v aplavzu, ki ga prejmemo po koncu pesmi, če gre za kakšno ponarodelo pesem, ki jo poslušalci zelo z veseljem sprejmejo.

 

Koga vabite v svoje vrste in kaj lahko pri vas počne?

V naše vrste vabimo vse, ki imajo posluh, veselje do petja in so radi dobre volje. Ne glede na starost – vabljeno mlado in staro. Pri nas se hecamo in pojemo. (smeh)

 

Kaj lahko ponudite drugim organizacijam in kaj je tisto, kar bi od drugih organizacij sami potrebovali?

Drugim organizacijam, odvisno seveda za kakšne organizacije gre, a na splošno lahko rečem, da lahko nudimo pomoč, druženje, poslušanje. Opažam namreč, da je veliko ljudi v tem času osamljenih. Mislim, da je med pevci kar nekaj takih, ki imamo socialni čut. Tudi v občini v tem času sodelujemo s civilno zaščito. V vasi so sicer večinoma starostniki, ki imajo vsaj še koga od svojcev, v kakšnih hribovskih vaseh pa so tudi starostniki, ki živijo sami in so res osamljeni. Tudi tem pa najbolj pomaga prav civilna zaščita.

Mi, Mešani pevski zbor Biser, pa smo veseli vsakega povabila drugih organizacij za sodelovanje na njihovih prireditvah. Radi se odzovemo vabilu tudi na športne prireditve, kjer lahko na začetku odpojemo himno. Občina Vodice ima vsako leto kulturni praznik na Krvavcu, kjer sodelujemo športna društva, godba in pevci. Lepo nam je sodelovati skupaj. Sicer pa prostor za pevske vaje, ki nam ga je prav tako zagotovila Občina Vodice, imamo. Vse imamo, potrebujemo le pevce!

 

Društva Mešani pevski zbor Biser
Kopitarjev trg 1, Vodice