Skoči na vsebino

Participativni proračun – priložnost za financiranje prostovoljskih pobud

V dvourni spletni delavnici bodo na Slovenski filantropiji predstavili proces participativnega proračuna in načine opolnomočenja prostovoljcev za sodelovanje v procesih participativnega proračuna v lokalni skupnosti.

Participativni proračun lahko ponuja priložnost za pridobivanje sredstev za prostovoljske pobude, ki so v korist skupnosti. Predstavili bomo uspešne prakse primerov uvajanja participativnega proračuna v tujini in v Sloveniji.

Nives Felić, mladinska delavka Mladinskega centra Vič (Zavod Nefiks), bo predstavila, kako so participativni proračun uspešno vpeljali in izpeljali v MC Vič z namenom učenja participativnih praks.

Delavnica bo potekala preko zooma v četrtek, 7. septembra 2023, od 14.00 do 16.00. Delavnica je brezplačna, nanjo se lahko prijavite preko spletnega obrazca.

Vsebine, ki jih bodo zajeli v delavnici:

  • Kaj je participativni proračun?
  • Kakšni so učinki uvajanja participativnega proračuna?
  • Katere so faze izvedbe participativnega proračuna?
  • Kakšna je v procesih participativnega proračuna vloga nevladnih organizacij in kako opolnomočiti prostovoljce za sodelovanje v procesih participativnega proračuna?
  • Predstavitev primerov financiranja prostovoljskih pobud v okviru participativnega proračuna v tujini in pri nas?
  • Primer uvajanja participativnega proračuna v mladinski center – učenje participativnih praks.

Delavnica je namenjena mentorjem in koordinatorjem prostovoljcev, pa tudi prostovoljcem_kam, ki bi si želeli izvedeti več o tem, kako lahko za skupnostne prostovoljske pobude iščejo finančno podporo tudi v okvirih občinskih participativnih proračunov.

Za več informacij o delavnici se obrnite na Vesno Strlič na elektronskem naslovu usposabljanja@filantropija.org ali na telefonski številki (01) 433 40 24.

V okviru projekta VERA 2023 (Volunteering, equality, rights, action), ki ga vodi CEV – evropski prostovoljski center, Slovenska filantropija izvaja usposabljanja in delavnice z namenom opolnomočenja prostovoljskega sektorja na teme, ki jih skupno povzema krepitev demokratične participacije, inkluzije in naslavljanje diskriminatornih praks.