Skoči na vsebino

13.000 prenosnikov in Društvo Duh časa …

13.000 novih prenosnikov čaka na … lepše čase. Ob tem pa prejemajo na Duhu časa številne klice in povpraševanja, kako do teh prenosnikov.

Da pojasnimo:

  • Prenosnike za prizadete v poplavah ima v lasti Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ti pa bodo na voljo za izposojo, ko bo začel delovati njihov sistem za izposojo računalniške opreme.
  • Namizne računalnike za prizadete v poplavah nudi Društvo Duh časa, ti so na voljo brezplačno, v trajno last. Ti namizni računalniki so rabljeni, obnovljeni ter opremljeni s programsko opremo, ki omogoča takojšnjo osnovno uporabo računalnika.

Akciji med sabo nista povezani, da pa se znajdemo v tej zmedi, posredujemo tudi sporočilo za javnost iz strani Društva Duh časa:


Zaradi situacije okrog prenosnikov, ki jih je kupilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) in predvsem zaradi zmede, ki spremlja njihova naročila s strani ljudi, smo pripravili to sporočilo za javnost.

Naj takoj na začetku pojasnimo, da Društvo Duh časa nima omenjenih prenosnikov in jih pri nas ni mogoče naročiti. Privzeti odgovor MDP-ja na povpraševanja ljudi, ki sprašujejo po teh prenosnikih, omenja nas kot možno alternativo, na katero se ljudje lahko obrnejo. To seveda drži, saj že od l. 2011 pomagamo vsem, ki so se znašli v digitalni stiski, naše delo pa na MDP tudi dobro poznajo. Vendar pa prejemamo vedno več klicev in sporočil z željo po naročilu enega od omenjenih novih prenosnikov.  Ob tem prihaja do zmede, saj imamo mi opravka izključno z rabljenimi računalniki, med katerimi se tu in tam pojavi tudi kak uporaben prenosnik (žal v praksi manj kot 5%). Mi moramo pojasnjevati situacijo, ki je tudi sami ne razumemo dobro, prosilec še manj, prihaja do slabe volje, včasih se kdo celo počuti opeharjeno … Vse skupaj je zelo neprijetno in prav nikomur in ničemur ne koristi.

Prosilce, ki bi se želeli naročiti za prejem novega prenosnika žal tudi mi ne znamo nikamor usmeriti, saj Mehanizem za izposojo računalniške opreme (MIRO), vsaj kolikor je nam znano, še ne deluje. Prenosnike naj bi, ko/če bo MIRO zagnan, podeljeval Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Možno je seveda tudi, da imamo napačne informacije …

Ker sta nam dve podjetji pred nedavnim skupaj donirali skoraj 100 čisto spodobnih prenosnikov, beležimo v času pisanja tega članka “le še” okoli 200 čakajočih na ta kos opreme. Od tega pa je zgolj v zadnjih štirih dneh (očitno zaradi nastale situacije) oddalo vlogo kar 60 novih prosilcev za prejem prenosnika. V delavnici jih imamo takih, še uporabnih, le še peščico, mogoče 10. Žal pa je to bolj optimistična ocena  … Veseli bomo pomoči pri reševanju naše problematike s prenosniki, nam pa je pred kratkim povsem zmanjkalo tudi računalniških mišk. To je pa zato, ker smo kar pridni in smo že zgolj letos podarili okoli 200 računalnikov (lani preko 1200), pa se je januar šele dobro prelomil čez polovico …

Ob tej priložnosti pojasnjujemo še sledeče:

V današnjem času in prostoru za povprečno uporabo in manj zahtevno delo potrebujemo računalnik i-generacije (i3, i5, i7) ali AMD z vsaj 4 jedri, oz. računalnik iz obdobja po l. 2012. Prenosniki s procesorji generacij Core2Duo, Celeron, AMD Athlon, Sempron ipd. (pred l. 2010) so žal za veliko večino prosilcev neuporabni, saj na njih zelo počasi deluje ali zmrzuje večina danes nepogrešljivih spletnih servisov (npr.: Youtube, facebook, Gmail, Zoom, …), kar zelo slabša uporabniško izkušnjo in poglablja digitalno vrzel (zlasti med mladimi!). Zato pri dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene podarjamo prosilcem izključno opremo, s katero je mogoče udobno bivati v aktualnem digitalnem prostoru. S tem pa se nam ves čas nabirajo prenosniki, ki jih je žal pozobal čas, čeprav še vedno delujejo. Te hranimo za pomoč manj razvitim deželam, imamo pa jih nekaj čez 100. Če bo šlo vse po sreči, jih bomo letos uspeli nekaj 10 poslati v Afriko.

Vir: Društvo Duh časa