Skoči na vsebino

Skrivnost uspešne kultivacije donatorjev

Kultivacija donatorjev je najbolj nepredvidljiv in nerazumljen korak zbiranja sredstev v ciklu, ki vključuje še identifikacijo, zaprošanje, zahvalo in skrb za donatorja.

Kultivacija je vse, kar se zgodi med identificiranjem osebe kot perspektivne za vašo organizacijo do takrat ko pošljemo prvo prošnjo. Je proces grajenja odnosa z to osebo, komuniciranja na poti do prvega vprašanja po donaciji.

Kultiviranje je nepogrešljiv del vsake nepridobitne organizacije. Je pa seveda potrebno postaviti temelje ne le za samo prošnjo, ampak tudi za vseživljenjsko razmerje, ki sega dlje od prve donacije.

Žal se veliko organizacij ne zaveda pomembnosti kultiviranja donatorjev.

Kultivacija ima 2 primarna cilja.

1. Graditev razmerja

Prvi cilj je zgraditi močno ter rastoče razmerje z vašim potencialnim donatorjem. Če ima kandidat zmožnost dati večji prispevek, boste želeli z njim preživeti čas, se srečati z njim ter se pogovarjati z njim o vaši organizaciji ter o tem, kje je donatorski interes. Če je donator srednjega ranga lahko gradite odnose z njim skozi skupinska srečanja, dogodke, telefonske klice ter pisma.

V vsakem primeru, pa je vaš glavni cilj kultiviranje donatorja v stabilen, močan odnos med njim in organizacijo. Ta proces je potrebno ponavljati, kakor dolgo perspektivni donator potrebuje, da nameni prvo donacijo vaši organizaciji.

Seveda pa se graditev razmerja s prvim darom ne konča ampak se nadaljuje v delu skrbništva donatorjev.

2. Določitev afinitete & fokusa

Drugi glavni cilj vašega kultiviranja donatorjev je določitev donatorjeve afinitete do vaše organizacije (kar pomeni koliko so zainteresirani v podpiranje vašega dela) in njihov fokus (kar pomeni v kateri vaš program so pripravljeni investirati).

Poznavanje donatorjeve afinitete vam bo pomagalo prepoznati, kdaj je oseba pripravljena na prošnjo za donacijo in tudi, koliko bo ta oseba pripravljena prispevati (kako veliko donacijo bo pripravljena narediti). Poznavanje fokusa vašega donatorja pa vam bo pomagalo razumeti, katerega izmed vaših programov je potencialni donator pripravljen podpreti. Pomaga vam voditi vašega potencialnega donatorja preko področij, ki ga zanimajo.

Grajenje sistema kultiviranja donatorjev

Da v kultiviranju donatorjev ne naredimo napak, je dobro da vzpostavimo sistem, kako graditi odnos s potencialnimi donatorji, saj je to prepomemben proces, da bi delali naključno. Lahko naredimo sistem za donatorje, ki so zmožni prispevati več, in za tiste, ki so zmožni prispevati manj. Na tak način lahko posvetimo več pozornosti tistim, ki imajo večjo finančno zmožnost.

5 najboljših načinov za kultiviranje donatorjev

Obstaja veliko načinov, kako kultivirati vaše donatorje, kot najučinkovitejši pa so se izkazali naslednji.

1. Srečanja

Nič ne deluje bolje kot srečanje ena na ena z vašim donatorjem. Srečanje je lahko pri donatorju doma ali v njegovi pisarni, ali pa v vaši ali pa celo na zajtrku, kosilu, večerji, kavi …

2. Telefonski klici

Odličen način so tudi telefonski klici, kot preverjanje po prvem srečanju ali po preteklem dogodku. Veliko organizacij se boji uporabiti preprost telefonski klic brez prošnje za donacijo.

3. Novice in ostale oblike komunikacije

Vsa vaša komunikacija, ki ne pričakuje prispevka, prispeva k gradnji odnosov z vašimi perspektivnimi partnerji. Ključni element večine organizacij so e-mail novice, dopolnjene z ostalimi komunikacijskimi orodji (letno poročilo, spletna stran, socialna omrežja …).

4. Dogodki

Veliko nepridobitnih organizacij najde uspeh v dogodkih. Dogodki so lahko okrogle mize s strokovnjaki z vašega področja, dogodki na socialnih omrežjih, srečevanje majhnih skupin perspektivnih donatorjev kot obveščanje o določenem programu itd.

5. Priložnosti za prostovoljstvo

Pridobitev perspektivnega donatorja, da opravlja prostovoljsko delo v vaši organizaciji, vas lahko približa k cilju pridobitve donacije za vašo organizacijo.