Skoči na vsebino

Sanjska soseska – razvoj skupin za starejše

  • Novice

V jeseni 2020 se je znotraj programa Erasmus+ pričel projekt Sanjska soseska (ang. Dreamlike Neighbourhood), ki se bo zaključil novembra 2022.

V soseskah, v državah projektnih partnerjev (Avstrija, Slovenija, Češka republika in Nizozemska) se starejši zberejo, drug drugega opogumijo, se med seboj podpirajo, odkrivajo svoja zanimanja in si razkrivajo to, o čemer sanjajo. Prispevajo svoje darove in so-oblikujejo svoje soseske.

Na rednih “klepetih” o različnih temah (n.pr. spomini na otroštvo, filmi, soseska) je bilo v dunajskem klubu upokojencev moč prisluhniti pripovedi o različnih zgodbah in osebnih izkušnjah. Te so tako postale vidne vsem in vse so zanimale. Skupaj s člani in članicami skupin pripravljajo skupne dejavnosti in javne dogodke v sosekah.

Skupina v Pragi se je podala na pot spoznavanja različnih krajev Prage. Uči se o novostih v svoji soseski in prispeva svoje poglede k razpravam z urbanisti, arhitekti in drugimi. Srečanja omogočajo, da pride do izmenjave mnenj, da se učijo novih reči in gradi se močna skupnost starejših. Srečanja so že sama zase cilj, pravijo.

Ljubljanska skupina v soseski je študijska skupina Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje. Ukvarja se z načrtovanjem starosti prijaznega javnega prostora. Skupina je delno osnovala razstavo “Mesto 65+ med umikom in urbanostjo.” Še več, člani in članice skupine so svoja spoznanja o sanjski soseski ali “dream neighbourhood” posredovali javnosti na javnem uličnem dogodku v sodelovanju z revijo Outsider.

Prihranite datum: Končni dogodek v EU

Projekt Dreamlike Neighbourhood vas vabi na svoj zaključni dogodek na dan 5. oktober 2022 (9:30-12:30pm). Na spletnem srečanju bodo predstavili glavne rezultate projekta. Omogočili bodo izmenjavo med udeleženci o glavnih temah, ki so jih raziskovali skozi dve leti. Projektni partnerji bodo prikazali svoja prizadevanja za ozaveščanje javnosti ter za krepitev družbene moči starejših z združevanjem starejših v soseskah. Udeleženci se bodo lahko pogovarjali s prostovoljci in mentorji. Željeno bo, da v svojih državah razširijo vednost o razvitih pripomočkih in rezultatih projekta.

Prijave na konferenco sprejemajo tu.

>>> Spletna stran projekta
>>> Več o projektu na strani Univerze za tretje življenjsko obdobje