Skoči na vsebino

Otvoritev 11. festivala migrantskega filma

  • Novice

Nas lahko film pripravi do razmisleka o aktualni migracijski politiki? Nam lahko ponudi drugačen pogled na ljudi, ki so ujeti v begunska taborišča, živijo v nehumanih razmerah ali izginejo nekje na poti?

Morda lahko na zgornje vprašanje odgovorite po obisku FESTIVALA MIGRANTSKEGA FILMA (FMF), ki ga organizira Slovenska filantropija. V Ljubljano in 8 drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

Ob odprtju festivala je predsednica Slovenske Filantropije, Anica Mikuš Kos, povedala: “Življenje beguncev zaznamujeta strahovit beg in potovanje. Migranti potujejo po cestah smrti, na morju, v cisternah in potem pridejo v Evropo, kjer se srečajo s prepletom nemoči nekaj spremeniti. Vse to pa se dogaja na svetu, ki ima dovolj bogastva, ki bi lahko vsem omogočil človeka dostojno življenje.

Ta trenutek, ki ga živimo, ni posebej lep. V mislih imam različna dogajanja, ki uveljavljajo diktature, ideologije nadčloveka in v tem avetu se sprašujemo kaj je možno spremeniti. In migrantski filmi so tudi nam vprašanje, kaj lahko spremenimo,hkrati pa nas sposbudijo, da začnemo razmišljati, kaj lahko jaz storim.

Foto: Zavod Nefiks

Nagovoru je sledil ogled dokumentarnega filma Videti El Aaiun (2019), ki ga je posnel slovenski novinar Erik Valenčič v sodelovanju s fotografom Arnejem Hodaličem in fotografinjo Katjo Bidovec. Po projekciji je sledil pogovor z ustvarjalci filma, ki se mu je pridružilo tudi občinstvo.

Festival migrantskega filma bo potekal do četrtka, 10. septembra, udeležba na dogodkih je brezplačna.

Program festivala v Ljubljani je dostopen preko te povezave, projekcije v drugih krajih so zbrane tukaj, odprte pa so tudi prijave na filmsko – kritiško delavnico.

Vir: Slovenska Filantropija