Skoči na vsebino

Odvečen računalnik v kotu sobe? Donirajte ga!

V okviru projekta Na-prostem.si (in seveda skozi redne aktivnosti Društva Duh časa) imate možnost donirati star računalnik, pa tudi prejeti obnovljen računalnik (z odprtokodno programsko opremo) skupaj z usposabljanjem za njegovo uporabo. To opravite z nekaj kliki na tej strani.

Računalniki za socialno ogrožene

Ko so leta 2011 v Društvu Duh časa začenjali z dejavnostjo Računalniki za socialno ogrožene, so bili to še časi katodnih ekranov, interneta še nismo imeli v žepu, a med ozaveščenimi prebivalci je bila že močno izražena potreba, da rabljena računalniška oprema ne bi tako hitro končala med odpadki. Na eni strani je torej hitro rasel kup računalniške opreme, ki je prvotni uporabniki več niso potrebovali, na drugi strani pa je lasten računalnik hitro postajal nuja za mnoge.

Med najpogostejšimi prosilci za donacijo so bile družine s šoloobveznimi otroki, saj so se že v osnovni šoli začele pojavljati domače naloge, ki so narekovale uporabo računalnika. Sledili so iskalci zaposlitve, ki so skušali s prošnjo, napisano na računalniku, pokazati, da so vešči osnovne uporabe računalnika. To je namreč postajal obvezen pogoj že skoraj vsakega razpisa za delo. Potem so bili tu študentje, ki si študija brez lastnega računalnika preprosto niso več mogli zamisliti. Kar nekaj pa je bilo tudi starejših, ki jih je ves ta novi računalniški in spletni svet silno zanimal, a skromna pokojnina pač ni zadoščala za uporaben kos opreme.

Danes se na njih s prošnjo za donacijo računalnika obrnejo socialno ogroženi posamezniki in družine. Pri posredovanju teh donacij sodelujejo s centri za socialno delo, v še večji meri pa z vrsto nevladnih organizacij, ki ljudem v stiski pomagajo v okviru svojih programov. Brez posredovanja omenjenih organizacij računalnike poklanjajo vsem šolajočim, starejšim in invalidom.

Prvi podarjen računalnik v sklopu dejavnosti Društva Duh časa je bil oddan že l. 2011

Pomagajo tudi nevladnim organizacijam

Hitro so ugotovili, da potreba po računalniški opremi obstaja tudi med nevladniki, ki računalnik potrebujejo za izvajanje svojih družbeno koristnih dejavnosti. Takoj po prvi tovrstni prošnji so svojo dejavnost razširili. Ker so se kmalu oglasile tudi izobraževalne organizacije, so definicijo organizacije upravičenke donacij računalniške opreme preoblikovali kar v neprofitne organizacije.

Med snovanjem projekta Na-prostem.si so v Društvu Duh časa izpostavili dejstvo, da se je, kljub desetletnemu nudenju te podpore, v tem času na njih obrnila le peščica nevladnih organizacij. Idejna zasnova projekta Na-prostem.si je bila odlična priložnost, da to spremenijo.

Ocenili so, da se nevladne organizacije na njih obračajo v manjši meri predvsem iz sledečih razlogov, pravzaprav mitov, ki pa jih besedilo v nadaljevanju namerava ovreči.

  • “Računalnikov je premalo za vse …”
  • “Rabljen računalnik ni dovolj dober …”
  • “Nimamo se časa učiti uporabe odprtokodnih programov …”

Kontakti in odprta vprašanja

Če vas je zamikalo, da bi preizkusili ali prešli na programsko opremo, prosto finančnih obveznosti, prispevali k trajnostni rabi računalniške strojne opreme in obenem k svobodi v digitalnem okolju, jih lahko kontaktirate na več načinov:

Razloga za težave z osnovno računalniško opremo nevladnih organizacij praktično ni več!