Skoči na vsebino

Nula pet dohodnine

  • Novice

Vsak, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko do 0,5 % svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam (NVO). Vsak davčni zavezanec lahko izbere do največ 5 organizacij in s tem 0,5 % svoje dohodnine nameni za njihovo delovanje. Takšna donacija ga nič ne stane, saj gre teh pol odstotka sicer v proračun.

V letu 2019 je bilo 5.554 različnim upravičencem namenjenih 496.363 donacij v skupni višini 5,5 mio evrov (seznam prejemnikov). Med najbolj uspešnimi prejemniki sredstev je organizacija Rdeči noski, ki je prejela preko 230.000 eur.

Foto: Pixabay

Organizacije upravičenke do donacije dohodnine

Če ste NVO, lahko prejmete donacijo, če imate status v javnem interesu. Pridobite ga, če je vaše delovanje splošno koristno, podeljujejo pa ga resorna ministrstva. Če bi želeli pomoč pri pripravi dokumentacije za pridobitev statusa se lahko obrnete na Stičišče Središče (sticisce@nefiks.si).

Če ste že na seznamu upravičencev, pa stopite v akcijo in se predstavite ljudem, da bodo letos del dohodnine namenili vam. Prepričajte jih, da si to zaslužite!

Doniraj nula pet dohodnine

Kaj pa vi? Ste že oddali zahtevo in donirali del svoje dohodnine svoji najljubši NVO ali več njim? Se sprašujete, komu vse lahko namenite del dohodnine? Vlada je oktobra potrdila seznam upravičencev do donacij 0,5 odstotka dohodnine za leto 2020. V skladu z Zakonom o dohodnini so na seznamu vse nevladne organizacije, ki so pogoje za uvrstitev na seznam izpolnile najkasneje 31. decembra 2019.

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije je možno oddati osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu ter prek sistema eDavki z digitalnim potrdilom ali brez. Če želite v eDavke vstopiti brez digitalnega potrdila, boste potrebovali vašo davčno številko in številko zadnjega informativnega izračuna dohodnine. Za namenitev dela dohodnine pa boste potrebovali še davčno številko izbrane organizacije. Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve. Vašo zahtevo lahko kadarkoli spremenite. V pomoč vam je lahko tudi spletna stran nulapet.